Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOS HRVATSKE

Hrvatski GSS-ovci herojski odradili zahtjevnu dionicu

HGSS
Foto: Screenshot Youtube
18.06.2014.
u 19:15

I dalje izlažu svoje živote opasnosti u nesebičnoj akciji spašavanja njemačkog speleologa Johanna Westhausera

Dok su oči cijele Hrvatske uprte u Brazil u iščekivanju nogometnog okršaja između Hrvatske i Kameruna, požrtvovni hrvatski spasioci daleko od nogometnog ludila, i dalje izlažu svoje živote opasnosti u nesebičnoj akciji spašavanja njemačkog speleologa Johanna Westhausera (52) koji je stradao u jami Riesending-Schachthöhle u njemačkim Alpama.

- Očekivalo se da će samo opremanje meandra za transport u zahtjevnom dijelu jame koji su naši GSS-ovci preuzeli potrajati i do 13 sati, ali mi smo to riješili u rekordnom roku od tri sata – s ponosom kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a koji je u stalnoj komunikaciji s kolegama u Njemačkoj.

Iako jučer popodne nije bilo izvjesno da će Hrvati preuzeti tu zahtjevnu dionicu, premoreni talijanski spasioci upomoć su pozvali upravo Hrvate. Nekoliko minuta prije ponoći, hrvatske su snage ušle u jamu. Tri sata kasnije Talijani su im prepustili transport, a nešto prije pola sedam, nosila s unesrećenim Nijemcem koji je stabilno, stigli su do improviziranog bivka (odmorišta) pod Nirvanom.

- Meandar u kojem su naši spasioci iznimno je opasan, riječ je o nekih 200 metara krušljiva terena u kojem je čest odron kamenja – objašnjava Vinko Prizmić. Dodaje kako kolege trenutno čekaju Austrijance da bi preuzeli vertikalu od 200 metara, dok će posljednju, nešto kraću vertikalu od 160 metara preuzeti domaćini.

Ako i ostatak ekipe bude brz i efikasan kao hrvatski junaci, ali i dvije junakinje, za očekivati je da se akcija privede kraju sutra navečer.

>> Drama pod zemljom: Pozvali HGSS da izvuče kolegu iz Alpa

Komentara 7

KA
kafka
19:41 18.06.2014.

HGSS - ponos Hrvatske. Tim ljudima dati više prostora u medijima. Stručni su, hrabri i imaju osjećaja za ljude. Bravo! Svaka Vam čast. Neka takvi idu u Sabor. "Birajmo osobe, a ne stranačke liste."

Avatar lapolapo
lapolapo
20:09 18.06.2014.

Antun Vukičević najbolji HGSS!

Avatar bok
bok
20:31 18.06.2014.

Hrvatska kao zemlja vor bogata spilja i jama ima i sjajne strucnjake za takve terene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije