Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRUNOSLAV CAPAK O NOVOM TRENDU

Hrvatski građani koji su se cijepili u Srbiji trebaju se javiti svom liječniku

Zagreb: Stožer nezadovoljan te nakon 1. travnja donosi nove mjere
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.03.2021.
u 21:47

Hoće li se moći cijepiti drugom dozom u Hrvatskoj ovisi o tome čime su cijepljeni i jesu li na redu, kaže Capak

Cijepljenje u Srbiji ne znači automatski i slobodno kretanje preko granica. U Europskoj uniji radi se na prijedlogu uredbe koja će regulirati potvrde o preboljenju bolesti COVID-19, odnosno cijepljenju i rezultatu testiranja na koronavirus, a priznavanje takvih potvrda među članicama EU ovisit će o tehnici razmjene podataka, certifikatima i mogućnosti provjere njihove autentičnosti.

Dodatno se sve to treba osigurati za treće zemlje.

Do ljeta će biti cijepljeno 50% građana

– Još ne znamo kako će konačno uredba izgledati, a ono što je sasvim sigurno je da će se unutar EU priznavati potvrde temeljene na europskoj legislativi. Ostalo je upitno dok se ne donese konačni tekst  prijedloga i ne osiguraju svi tehnički uvjeti da se potvrde trećih zemalja autentificiraju – kazao je Krunoslav Capak.

Gotovo 20 tisuća ljudi iz Srbiji susjednih zemalja cijepilo se proteklog vikenda u toj zemlji, a među građanima BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije  bilo je i onih iz Hrvatske. Odlučili su se cijepiti u Srbiji shvativši da u Hrvatskoj možda još mjesecima neće doći na red, a Srbija je otvorila mogućnost cijepljenja za strane državljane jer imaju velik broj cijepnih doza, ali i jak otpor svojih građana prema cijepljenju.

Uz cjepiva koja su dostupna u EU, Srbija je ponudila i rusku i kinesku vakcinu, koje još nisu registrirane u EU (ruska je u postupku provjere). Logično je da o svakom cijepljenju u inozemstvu obavijestimo svog obiteljskog liječnika kako bi svi podaci bili zavedeni u naš zdravstveni karton. A mogu li se drugom dozom u Hrvatskoj cijepiti oni koji su po prvu dozu išli u Srbiju? Vjerojatno da ako je riječ o cjepivu koje se koristi u EU, odnosno u Hrvatskoj.

– Hrvatska će cijepiti sve svoje građane. Oni koji su se cijepili u trećim zemljama trebali bi imati potvrdu kojim cjepivom su se cijepili i kada, a hoće li se moći cijepiti u Hrvatskoj, ovisit će o tome jesu li u skupini koja se trenutačno cijepi –  kazao je doc. Krunoslav Capak te podrobno objasnio i moguće nedostatke cijepljenja u trećim zemljama.

– Registracija cjepiva pri Europskoj agenciji za lijekove pruža određenu sigurnost u učinkovitost i neštetnost tih cjepiva. Uvjeren sam da su ta cjepiva u redu, da imaju određenu učinkovitost kao i druga vektorska cjepiva koja se upotrebljavaju u SAD-u i EU, međutim, da bi se neko cjepivo proglasilo sigurnim i registriralo na teritoriju EU, potrebno je osigurati i dobru proizvođačku praksu i dobru kliničku praksu, moramo se uvjeriti u to na kakvoj populaciji u kojem broju je to cjepivo testirano, je li to u skladu s principima kliničkih ispitivanja koja se provode u EU i kakvi su uvjeti proizvodnje te je li osigurano da svaki mililitar cjepiva bude jednake kvalitete i učinkovitosti, to se sad upravo radi. Ja ne bih savjetovao ljudima da se cijepe ruskim i kineskim cjepivom dok se ona ne registriraju  na teritoriju EU. Za one koji se cijepe cjepivom registriranim na području EU mogu reći da HZJZ i EK osiguravaju za svaku seriju tog cjepiva da je ispitana u laboratorijima najviše kvalitete na svijetu, to se radi u jednom njemačkom institutu, a za ova cjepiva koja se koriste u trećim zemljama takve garancije nemam i ne mogu ih potpisati – izjavio je Capak.

Capakov je savjet građanima da čekaju svoj red, a ohrabrujuće je što ćemo u travnju, kaže, dobiti cjepiva koliko smo dobili od početka do sada: oko 500.000 doza, od toga samo u ovom tjednu 121.000 doza cjepiva.

– Sada ćemo apsolutno ubrzati cijepljenje druge skupine i nadam se uskoro krenuti cijepiti treću skupinu i gospodarske prioritete. Samo malo strpljenja i mislimo da ćemo s ovim akceleracijskim dozama uspjeti postići naš cilj, da do ljeta procijepimo više od 50 posto stanovništva RH – istaknuo je Capak.

S ožujkom istječe rok trajanja aktualnih epidemioloških mjera, a od 1. travnja na snagu će stupiti izmijenjena mjera o postupanju kod prelaska granica kojom će prelazak biti dozvoljen osobama koje su COVID-19 preboljele ili su protiv njega cijepljene prije šest mjeseci, a ne prije najviše tri mjeseca, kao dosad. Mnoge je građane zbunila obavijest u obliku automatske poruke koju su dobili s platforme cijepise.zdravlje.hr ovog vikenda, a kojom ih se obavještava da je njihova prijava za cijepljenje zaprimljena.

Prijavili su se već davno, neki i prije mjesec dana, i dobili potvrdu o prijavi, a neki su se u međuvremenu čak i cijepili pa smatraju da ovakva zakašnjela potvrda pokazuje kako platforma loše funkcionira.

Self-testovi niže kvalitete

– Riječ je o automatiziranoj poruci koja je obavijestila svih 86.000 prijavljenih da su evidentirani u sustav i da će po dolasku dostatne količine cjepiva dobiti termin za cijepljenje. Oni građani koji su u međuvremenu cijepljeni dobili su time poruku da su njihovi podaci u evidenciji te da mogu očekivati na vrijeme poruku i za drugo cijepljenje – objasnio nam je ministar Vili Beroš.

Danas oko podneva preko aplikacije cijepise.zdravlje.hr prijavilo se gotovo 92.000 građana. Svi koji primijete neke nelogičnosti po pitanju cijepljenja, neka to jave na telefon 0800 0011, pozvala je Tanja Bedovec, ravnateljica Uprave za e-zdravstvo Ministarstva zdravstva. Po završetku druge faze cijepljenja, krenut će treća i u njoj gospodarski prioriteti, tu će biti turistički radnici.  Capak je prokomentirao i tzv. self-testove koji se iz sline ili brisa nosa/sluznice mogu primjenjivati kod kuće samostalno, bez zdravstvenih radnika. 

–  Imali smo ih nekoliko na validaciji, ali nijedna validacija nije gotova. Nadamo se da će i na našem teritoriju netko registrirati takav test – rekao je Capak te dodao da su testovi za samotestiranje niže kvalitete i slabije osjetljivosti od brzih antigenskih testova. Potvrdio je da dominira UK soj kojeg je među sekvencioniranim uzrocima poslanim u ECDC više od 80 posto. Afričkog soja u Europi je oko pet posto.

KRUNOSLAV CAPAK

Ne bih savjetovao ljudima da se cijepe ruskim i kineskim cjepivom dok se ona ne registriraju na teritoriju EU. Za cjepiva registrirana na području EU mogu reći da su  ispitana u laboratorijima najviše kvalitete

 

VILI BEROŠ

Automatizirana poruka obavijestila je 86.000 prijavljenih na cijepise.zdravlje.hr da su evidentirani i da će po dolasku dostatne količine cjepiva dobiti termin za cijepljenje. Cijepljeni su dobili poruku da su evidentirani..

Plenković, Beroš i Jandroković se cijepili AstraZenecom: "Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije"

Komentara 23

GE
geler203
21:54 29.03.2021.

Ja se nisam cijepio nigdje niti ću to učiniti. Gdje mogu doći po svoju trakicu za ruku?

KO
komifo
22:10 29.03.2021.

Kojem doktoru? Ne možeš ga dobit ni telefonom ni uživo.

Avatar YUKA1962
YUKA1962
22:09 29.03.2021.

Pola Mađarske se cjepilo sa "Rusom", pa ne moraju se javljati svom doktoru!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije