Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u travnju stiže 500.000 doza cjepiva

Capak ima poruku za Hrvate koji se idu cijepiti u Srbiju

Serbia starts to immunize business people at the Belexpo vaccination centre, in Belgrade
Foto: ZORANA JEVTIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.03.2021.
u 14:46

Srbija je proteklog vikenda povukla nesvakidašnji potez i omogućila građanima iz regije, koji nisu državljani Srbije, da bez ikakve najave dođu i besplatno se cijepe protiv COVID-19

Dok Hrvatska i druge države u regiji, kao i cijeloj Europi, nemaju dovoljne količine cjepiva, u Srbiji imaju problem s viškom cjepiva koje nisu potrošili i kojemu ubrzo istječe rok trajanja. Zbog toga je Srbija proteklog vikenda povukla nesvakidašnji potez i omogućila građanima iz regije, koji nisu državljani Srbije, da bez ikakve najave dođu i besplatno se cijepe protiv COVID-19.

Upitan za savjet ljudima koji se idu cijepiti u Srbiju, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako registracija cjepiva pri Europskoj agenciji za lijekove pruža određenu sigurnost u učinkovitost i neštetnost tih cjepiva, koje propagira EU.

"Ne bih savjetovao ljudima da se cijepe s ruskim i kineskim cjepivom dok se ne registriraju u EU-u", kazao je Capak. Cjepiva registrirana u EU-u imaju jamstvo, a za cjepiva koja se koriste u trećim zemljama takve garancije nema.

Serbia starts to immunize business people at the Belexpo vaccination centre, in Belgrade
1/4

"Savjetovao bih svima da čekaju svoj red, tijekom travnja dobit ćemo 500.000 doza cjepiva, u ovom tjednu 121.000 doza", kazao je.

Ubrzat će se cijepljenje druge skupine, nadaju se ubrzo početi cijepljenje treće skupine i gospodarskih prioriteta. Capak drži kako će do ljeta biti cijepljeno više od 50 posto stanovništva. Još nije počelo cijepljenje turističkih djelatnika, o tome će se razgovarati kad završi druga faza cijepljenja. "Razgovarat ćemo o gospodarskim prioritetima, tu epidemiolozi neće voditi glavnu riječ. Od Ministarstva turizma je zatraženo da naprave prioritetni popis osoba koje će se cijepiti", rekao je.

Vodi se računa o ravnomjernoj raspodjeli cjepiva

Upitan o kritikama iz pojedinih županija da će se više doza cjepiva davati u tzv. turističke županije, Capak je ustvrdio da se vodi računa o ravnomjernoj raspodjeli.

Prosjek distribuiranih doza cjepiva na 1000 stanovnika iznosi 133,6 doza, sve županije imaju prosjek od 120 do 142 doze, a najviše doza - 174,7 na 1000 stanovnika dobila je Sisačko-moslavačka županija.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da epidemiološka situacija nije dobra i ponovo pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera. 

Komentara 106

KA
kamenuglavu
15:31 29.03.2021.

Može li mi gospodin Capak objasniti kakvo je to jamstvo? Proizvođač snosi "odgovornost" za neželjene pojave, iniciranje drugih bolesti, smrtne slučajeve? Da li osobe koje su cijepljene a dobiju ponovo koronu ili osoba koja je zaražena od cijepljene osobe imaju pravo tužiti proizvođača? Možete li to potanko objasniti nama običnim građanima?

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
16:33 29.03.2021.

Europljani bi krepali bez kineskih proizvoda, jer cijela Europa je preplavljena proizvodima iz Kine, što bi sa cjepivom bilo drugačije. Kinezi šalju satelite u svemir, što ne bi znali napraviti i cjepivo kakvo je europsko!?

MA
Magistrica
15:40 29.03.2021.

Kad se ispituju ljekovi, on su uvijek besplatni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije