Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNA INTELIGENCIJA

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego nadgleda projekt za razvoj umjetne inteligencije

20.09.2019.
u 10:16

Valter Flego je izvjestitelj o programu Digitalna Europa koji služi jačanju europske digitalne industrije i razvoju novih tehnologija.

Valter Flego, član IDS-a i zastupnik u Europskom parlamentu je službeno izabran za izvjestitelja o programu Digitalna Europa. Prvi prijedlog je bio vrijedan 9.2 milijarde eura. Flego je prvi hrvatski zastupnik u trenutnom sazivu europskog parlamenta koji ima vlastiti predmet pred odborom za industriju, istraživanje i genetiku.

Program obuhvaća pet kategorija digitalne transformacije: superračunala, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine te digitalnu transformaciju društva i gospodarstva. Za provedbu bit će zadužena potpredsjednica europske komisije za digitalna pitanja i tržišno natjecanje Margrethe Vestager

- Drago mi je da su Odbor i moja politička grupacija prepoznali moj interes za ovu temu i dali mi ovu odgovornost. Zadovoljan sam što ću imati mogućnost sa svojim timom sudjelovati u kreiranju važne europske politike za buduće razdoblje, jer iz ovog programa će se moći financirati projekti kao što su superračunala za fakultete, napredna tehnologija u zdravstvu, obrazovanje u području IT vještina i sva ostala područja onoga što zovemo digitalnom tehnologijom i digitalnim društvom- istaknuo je Flego.

Cilj Digitalne Europe je jačanje europske tehnologije, stvaranje europske neovisnosti o stranim tehnološkim firmama, i povećati europsku konkurenciju u digitalnoj ekonomiji. Prvi nacrt plana napravljen je još prošle godine te bi do kraja ove godine trebao biti zgotovljen. Plan bi trebao krenuti u akciju rano iduće godine. 

Digitalna Europa u svom trenutnom obliku traži: 2.7 milijarde eura za superračunala, 2.5 milijarde eura za umjetnu inteligenciju, 2 milijarde eura za kibersigurnost, 700 milijuna eura za razvoj digitalnih vještina i 1.3 milijarde eura za digitalnu transformaciju poduzetništva stoji u priopćenju. 

Komentara 2

Avatar KeK_LoL_JK
KeK_LoL_JK
12:20 20.09.2019.

umjesto da se traži i proučava prirodna inteligencija, oni proučavaju umjetnu inteligenciju, ipak postoje takvi koju ju traže u toj nekakvoj umjetnoj formi, formi računalnog programa, a ne vide ju u prirodi...smiješno je da se raznorazni već desetljećima poznati algoritmi sada nazivaju "umjetna inteligencija", dakle ništa drugo doli program koji radi po već DETERMINIRANIM parametrima, ovdje je naravno samo prepleteno jakim meta jezikom, a ta umjetna intel., ona čak nije nije ni inteligencija u tom smislu, jer je već potrebno imati inteligenciju da bi se proizvelo nešto takvo nazovimo inteligentno, a u praksi OUTPUT bude samo vrlo skućenog "nišnog" dijapazona mogućnosti, što je nemjerljivo, suboptimalno i inferiorno bilo kakvoj priorodnoj inteligenciji živih bića....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije