Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

FOTO Nevrijeme u Hrvatskoj: Rastu vodostaji, zabijelile se Fužine

Tuča u Fužinama
Foto: Antonio Pranjic
1/25
03.11.2023.
u 14:47

Bit će vjetrovito, uz olujan vjetar ne samo na Jadranu, nego i ponegdje u unutrašnjosti, a zbog često obilne kiše, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom - ponegdje i olujnog nevremena - valja računati i na porast vodostaja

Prognostičari DHMZ-a izdali su crveno za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče. 

Za dio Hrvatske izdano je crveno i narančasto upozorenje zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom. Najveće oborine očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara.

"Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti", upozorava DHMZ.

Video: Oluja tijekom noći zahvatila Hrvatsku: Prijete poplave i jak vjetar

Ciarán će nastaviti utjecati na zapadnu Europu do kraja tjedna, a najobilnije padaline očekuju se u sjeverozapadnoj Španjolskoj, jugozapadnoj i sjevernoj obali Francuske i dijelovima sjeverne Italije, prema AccuWeatheru. Italiju je zahvatilo snažno nevrijeme.

Tijek događaja:

14:46 - U Fužinama je pala tuča koja je grad zavila u bijelo. Na cestama je nastao sloj koji podsjeća na snježni pokrivač.

13:45 - Olujni vjetar prouzročio je u petak velike štete u Vrgorcu, gdje je u Hercegovačkoj ulici otkinuo krov sa zgrade i bacio ga na pločnik kod Policijske postaje, a u ulici Rade Miletića stablo je palo na kolnik. Na terenu su vatrogasci koji čiste i saniraju štete, a policija regulira promet koji je zatvoren kroz nekoliko ulica dok se uklone stabla i dijelovi krovne konstrukcije. Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za nepovoljne vremenske uvjete na priobalju i u zaleđu. Vjetar će biti umjeren, odnosno jak jugozapadni i južni. Na Jadranu će dalje biti olujnih udara i u subotu ujutro, no vjetar će slabiti kako dan bude odmicao.

13:43 - Jaki udari vjetra ometaju promet diljem zemlje. Najteže je u Dalmaciji gdje puše olujno jugo. Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Zbog ponegdje jače kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). Brojne katamaranske i trajektne linije zbog nepovoljnih vremenskih prilika su u prekidu, javlja HAK. Više pročitajte OVDJE

12:41 - Obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država Austrije i Slovenije uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save tijekom današnjeg dana. Prema hidrološkim modelima očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima, javljaju Hrvatske vode. Zbog obilne i intenzivne oborine te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

TRENUTNO STANJE OBRANA OD POPLAVA – 3.11.2023. u 8:00 sati

Izvanredne mjere: Kupa – Hrvatsko

Redovne mjere: Kupa - Selo Kupa; Rječina - Martinovo selo

Pripremno stanje: Mala Neretva - Opuzen ustava nizv.; Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac; Retencija Lonjsko Polje – Ustava Trebež

Sava

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom današnjeg dana očekuje se formiranje velikog vodnog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 2.200 – 2.300 m3/s na ulazu u Hrvatsku večeras, što znači da se vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje oko ponoći  (očekivani maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +350 cm – iznad razine redovnih mjera obrane od poplava). Nizvodno od Zagreba tijekom sutrašnjeg dana (subota, 4.11.2023.) moguće je dosezanje vodostaja rijeke Save višeg od razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava (mjerodavni vodomjeri Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak). U slučaju potrebe dio velikih voda rijeke Save upustit će se putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

 Mura i Drava

Dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država (Slovenije i Austrije) tijekom današnjeg dana uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure i Drave, s mogućnošću dosezanja razine vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava na području Botova tijekom nedjelje 5.11.2023. Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Austrije i Slovenije, tijekom sutrašnjeg dana, subota 4.11.2023. na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku očekivani protok rijeke Mure 500 m3/s, a rijeke Drave već noćas s petka na subotu 3./4.11.2023. malo iznad 2.000 m3/s. U svrhu transformacije vodnog vala i snižavanja vodostaja rijeke Drave na dravskim hidroelektranama bit će izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera.

Kupa

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima nešto je povoljnija situacija za rijeku Kupu te se vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju na razini oko +600 cm tijekom sutrašnjeg dana subota, 5.11.2023. Prema trenutnoj prognozi, vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom području tijekom sutrašnjeg dana trebali bi ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Prognoza oborina i vodostaja u naredna 3 dana

Sa subote na nedjelju 4./5.11.2023. očekuje se još jedan val obilnijih kišnih oborina, osobito na slivu Save i Kupe, što će produžiti dugotrajnost visokih vodostaja rijeka Save i Kupe i nakon kratkotrajnog opadanja vodostaja tijekom sutrašnjeg dana (subota, 4.11.2023.) opet izazvati novi porast vodostaja i Save i Kupe tijekom nedjelje 5.11.2023.

11:58 - More je poplavilo starogradsku rivu, a ušlo je u nekoliko objekata. Situaciju je za Dalmacija Danas komentirao zapovjednik DVD-a Hvar, Antoni Ivanković. - Imalo smo jači udar plime ranije jutros kada su se neki objekti bili poplavljeni. Naš tim intervenira u jednom ugostiteljskom objektu koji se uredio prije dvije godine. Lokalno stanovništvo zna sve "čari" vremenskih (ne)prilika u ovom kraju, a noviji se privikavaju. U svakom slučaju, ovakve plime su se događale i prije, no ova jutros je jedna među jačima zadnjih godina. Inače ova situacije je jutros intenzivirana, no plima je ovdje već nekoliko dana", kazao je.

11:52 - Olujno nevrijeme, koje je u noći sa četvrtka na petak zahvatilo Dalmaciju, nanijelo je štete diljem Šibensko-kninske županije, vatrogasci su izlazili na intervencije zbog ispumpavanja poplavljenih područja u Kninu i u Šibeniku, a materijalna je šteta zabilježena i u Dubravi. Uslijed pada stabla na Starom pazaru u centru Šibenika uz prometnicu srušen je i teški kameni rasvjetni stup. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika Joška Jurića, nastalu štetu na Starom pazaru sanirat će komunalno poduzeće Zeleni grad i koncesionar javne gradske rasvjete Pectus d.o.o.. "Ovo je nešto što ne možemo predvidjeti i očekivati. Mi ćemo obaviti pregled ostale dionice i utvrditi ima li potencijalne ugroze za pješake i vozače", kazao je Jurić.

Dodao je da je problema bilo i uz šetnice i plaže gdje je jako jugo nanijelo razne materijale koje će koncesionari ukloniti. U Šibeniku je poplavljena riva u Docu i jedan objekt, navodi županijski Centar 112, a jako jugo rušilo je motorna vozila u ostalim dijelovima grada, dok materijalnu štetu saniraju i ugostiteljski objekti na svojim vanjskim prostorima. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je brodska linija 505 Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik.

11:00 -  Olujno jugo koje još od četvrtka ne prestaje puhati svom žestinom u Splitu i njegovoj široj okolici i u petak radi velike probleme, ne samo u prometu nego i u normalnom odvijanju svakodnevnog života, a osim rive poplavljene su i druge gradske plaže. Dizanje razine mora pogodilo je otoke Hvar, Brač, Vis i Korčulu, gdje su potopljeni objekti uz more i brojne ceste. Ništa bolje nisu prošli ni Kaštela, Trogir i Čiovo. Nevrijeme je pogodilo i Zagoru gdje su uništena groblja.

Zbog jakog vjetra otkazane su brojne trajektne i katamaranske linije duž cijelog Jadrana. U Splitu danas jugo puše oko 100 kilometara na sat, zbog čega su vatrogasci zaprimili desetak dojava o srušenim stablima na prometnicama, te su vodu ispumpavali iz strojarnice bazena na Jadranu.

VEZANI ČLANCI:

Time se ostvarilo upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji je jučer izdao crveno upozorenje za nepovoljne vremenske uvjete na priobalju, dok je u Splitu na snazi i ono za grmljavinsko nevrijeme. Popodne će biti nešto sunčanije, ali i dalje s kišom, posebno na obali. Vjetar će biti umjeren, odnosno jak jugozapadni i južni. Na Jadranu će dalje biti olujnih udara i u subotu ujutro, no vjetar će slabiti kako dan bude odmicao.

Video: Satelitska snimka oluje Ciaran koja je poharala Europu

10:41 - Iz Hrvatskih voda poslali su obavijest stočarima. "Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, izdat će se nalog za otvaranje Ustave Prevlaka te će doći do punjenja retencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica. Stoga se obavještavaju stočari i drugi korisnici da kontroliraju i na vrijeme povuku svojus toku iz navedenih retencija." - stoji u obavijesti poslanoj u petak ujutro.

GALERIJA Posljedice snažne oluje u Dalmaciji: Poplavljene brojne ceste, u Šibeniku jugo srušilo betonski stup

Tuča u Fužinama
1/58

10:21 - More se diglo više od pola metra uslijed velike ciklonalne plime koja je u petak u prvom dijelu dana pogodila veći dio Jadrana, javlja Dalmacija Danas. More je preplavilo niže dijelove, a kako su kazali u DVD-u Stari Grad, u tijeku je intervencija u jednom ugostiteljskom objektu.

10:05 - Zbog visoke razine mora prekinut je promet na državnoj cesti DC75 između Tara i Novigrada na mostu Antenal, javlja HAK.

Zbog olujnog vjetra: za sve skupine vozila zatvorena je državna cesta DC8 Prapratno-Zaton Doli (obilazak: Zaton Doli-Ston-Prapratno); samo za osobna vozila otvorena je DC1 Solin-Klis (obilazak za ostale je starom kliškom cestom); zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na državnim cestama DC1 Vaganac-Ondić i DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Zbog ponegdje jače kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8).

10:03 - Gradski radio Trogir objavio je snimku nevremena.

9:29 - Olujno jugo srušilo je stablo u Šibeniku na betonski stup rasvjete koji se u potpunosti raspao

9:24 - Jugo s udarima do 101 km/h zamijenio je lebić, jugozapadni vjetar, a u Splitu ima olujni prosjek od 18m/s. Tako snažan lebić još nije puhao ove godine, piše Dalmacija Danas. Čime je vjetar promijenio smjer, more se dodatno diglo pa je čak nosilo kontejnere na splitskoj Zenit.  Kako je izgledao prodiranje mora, pogledajte u videu Tome Ružića iz Crometeo tima, javlja Dalmacija Danas.

 

8:55 - Zbog jakog do olujnog juga koje puše na dubrovačkom području s udarima vjetra od 65 do 120 km/h sve nadležne službe Grada Dubrovnika su u visokom stupnju pripravnosti, dok se građani pozivaju na povećani oprez pri kretanju.

Državni hidrometeorološki zavod za naše područje danas do 14 sati izdao je crveno upozorenje. Navode da je danas do 14 sati vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Iz DHMZ-a savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i da ne borave blizu ugroženih obalnih područja.


8:45 - Na širem području Gospića noćašnje olujno nevrijeme nije izazvalo veće probleme, kiša i dalje pada, u posljednja 24 sata palo je čak 47.9 mm po četvornom metru, a kako se u petak ujutro doznaje iz Hrvatskih voda od jučer traje pripremno stanje obrane od poplava. „Sve su službe spremne za slučaj potrebe provođenja aktivnosti obrane od poplava“, rekla je Hini voditeljica gospićke Ispostave Hrvatskih voda Lidija Pernar naglasivši da je na cijelom slivu u Ličko-senjskoj županiji od jučer uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava.

Dodala je i kako za sada većih problema nije bilo, teren se obilazi, a u narednim satima očekuje se smirivanje i prestanak oborina.

Unatoč obilnoj kiši i snažnom vjetru u Centru 112 u Gospiću potvrdili su da noćas nije bilo dojava o opasnim događajima vezanim na vrijeme, niti je bilo intervencije vatrogasaca.

Zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić poručuje kako su su službe na terenu  i prate stanje, što će potrajati i nekoliko sljedećih dana, a građane će redoviti izvještavati o mogućim problemima.

VEZANI ČLANCI:


8:30 - Zbog nove brze i žestoke promjene vremena za petak su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, od kojih neka i najvišeg - crvenog stupnja, a i posebno priopćenje! Bit će vjetrovito, uz olujan vjetar ne samo na Jadranu, nego i ponegdje u unutrašnjosti, a zbog često obilne kiše, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom - ponegdje i olujnog nevremena - valja računati i na porast vodostaja. Moguća je i tuča, pijavice... U subotu kratkotrajno smirivanje pa u nedjelju nove neprilike, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula. 

VEZANI ČLANCI:

Istramet je sinoć objavio da fronta upravo prelazi preko istarskog područja. Jugo okreće na jugozapadnjak i zapadnjak, a ima i grmljavine.

8:00 - U subotu sunčanije i mirnije, uz nižu temperaturu, osobito ujutro, kada je u unutrašnjosti moguća mjestimična magla. U nedjelju ponovno nestabilnije i oblačnije, uz čestu kišu, većinom u obliku pljuskova, koje može pratiti grmljavina, pa i nevrijeme. Već poslijepodne sa zapada razvedravanje, ali će i početkom novog tjedna biti promjenjivo, uz i dalje češću i obilniju kišu na Jadranu. Srećom za mnoge, bit će manje vjetrovito nego za vikend, osobito u nedjelju, tijekom koje će, kao i u petak, poplavljivanja riva biti i zbog često obilnih pljuskova s grmljavinom, kaže Vakula. 

GALERIJA Oluja Ciaran pogodila sjeverozapad Europe

Tuča u Fužinama
1/17

U Sloveniji olujna linija vremenskog fronta stigla je do zapadne Slovenije i putuje na istok, uz jake pljuskove i nalete vjetra. Kako je izvijestio ARSO rijeke u Gorenjskoj i Posočju počele su naglo rasti.

Foto: DHMZ

Na području Save Bohinjske i gornje Soče već je počelo izlijevanje vodotokova. Rijeke u Posočju, na Idrijskoj Cerkljanskoj u predgrađu Sore, poplavit će Sava Bohinjske i Sava u srednjem i gornjem toku. Poplave rijeka moguće su i u Vipavi, Savinjskoj, Koroškom.

Video: Oluja Ciaran pogodila je britansku južnu obalu

Pritok Drave na granici s Austrijom je još uvijek stabilan, no od ponoći do danas u podne će se ubrzano povećati. Ujutro će se Drava izlijevati na najizloženije dijelove, tijekom dana će se pojačati poplavljena područja duž cijele Drave. Drava bi mogla poplaviti u većem obimu sutra popodne i u subotu navečer. Danas ujutro će biti podignuta razina mora. 

Ciarán će nastaviti utjecati na zapadnu Europu do kraja tjedna, a najobilnije padaline očekuju se u sjeverozapadnoj Španjolskoj, jugozapadnoj i sjevernoj obali Francuske i dijelovima sjeverne Italije, prema AccuWeatheru. Italiju je zahvatilo snažno nevrijeme.

Dužnosnici u više zapadnoeuropskih zemalja rekli su da je najmanje sedam ljudi poginulo u oluji od četvrtka.

Vozač kamiona u sjevernoj Francuskoj poginuo je kada je njegov kamion udario u drvo, rekao je Beaune. U Španjolskoj, službe za hitne slučajeve u Madridu priopćile su da je žena poginula kada je stablo palo na nju u četvrtak. Stablo koje je palo u Ghentu u Belgiji ubilo je dvoje ljudi u parku, uključujući petogodišnjaka. Također u Gentu, 64-godišnji njemački turist poginuo je od pada grane.

Još jedno drvo koje je palo smrtno je ozlijedilo 46-godišnju ženu u planinama Harz u sjevernoj Njemačkoj.

Komentara 6

BT
Branko_Trol
10:23 03.11.2023.

Po naslovu sam konto da je nestalo pola hrvatske

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
07:31 03.11.2023.

Greta čita i zadaovoljno se smješka.

ZP
Zabranjen pristup
08:29 03.11.2023.

Kisa pada u jesen a i vjetar puse..stvarno cudo. Jel ce otpuhati vjetar oluju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije