Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkazane stotine letova

VIDEO Oluja stvarala probleme: Pogledajte kako su zrakoplovi u Manchesteru prekidali slijetanja

Storm Ciaran in Southsea
Foto: Richard Pohle/NEWS SYNDICATION
1/17
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.11.2023.
u 10:30

Ciaran se kretao od La Manchea preko Engleske prema Sjevernom moru. Oluja posebno ugrožava sjevernomorsko obalno područje Istočne Frizije i sjevernomorski otok Helgoland

Snažna oluja Ciaran pogodila je sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije nego što se u proširila na Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko ozlijeđenih osoba, objavile su lokalne vlasti u petak. Oluja je uzrokovala brojne probleme u prometu, a otkazane su stotine letova. Na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, Airliners Live objavio je nekoliko snimaka zrakoplova koji imaju problema sa slijetanjem zbog vremena.

Zbog vjetra i nepovoljnih uvjeta, zrakoplovi Turkish Airlinesa i Ryanaira, primjerice, prekinuli su slijetanje u zračnoj luci Manchester. Sky News napominje kako su prekinuta slijetanja prilično česta tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta te ne bi trebala zabrinjavati putnike. 

Ciaran je prouzročio jednu smrt u Nizozemskoj kada je u jugoistočnom gradu Venrayu blizu njemačke granice stablo palo na osobu, priopćila je policija u četvrtak. Stabla koja su padala ozlijedila su ljude na nekoliko drugih mjesta, uključujući i jednu ženu u Haagu, priopćila je policija. Bicikliste su također pogodile grane i stabla koja su padala.

U Francuskoj su dvije osobe poginule, a 15 ih je ozlijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo. U Le Havreu je čovjeka zahvatio nalet vjetra dok je zatvarao prozorske kapke i smrtno stradao.

VEZANI ČLANCI:

Oko 1,2 milijuna kućanstava ostalo je bez struje, a stotine tisuća isključeno je iz mreže mobilne telefonije. Vjetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat. Srušena stabla blokirala su ceste i željezničke pruge. Nastala je znatna materijalna šteta. Zbog oluje su otkazane stotine letova. Vlakovi za Pariz i iz njega također nisu prometovali, a pogođen je i brodski promet.

Snažni vjetrovi također su puhali na području planina Harz u središnjoj Njemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu nakon što ju je udarilo stablo u padu, rekli su vatrogasci u gradu Goslaru. Četrdesetšestogodišnja žena iz Bavarske planinarila je sa suprugom i dvoje male djece na 600 metara visokoj planini Rammelsberg u blizini Goslara kada je smrtno stradala. Oluja je također srušila dalekovode i djelomično su zatvorene dvije autoceste u planinama Harz, rekli su vatrogasci.

GALERIJA Ciaran napravio kaos diljem Europe, ima mrtvih i ozlijeđenih

Storm Ciaran in Southsea
1/16

U središnjoj talijanskoj regiji Toskani najmanje tri osobe izgubile su život zbog vremenskih uzbuna na većem dijelu zemlje. Predsjednik Toskane Eugenio Giani rekao je da su dvije osobe poginule u općini Montemurlo, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Firence, gdje se izlila rijeka. Treća osoba umrla je u Rosignanu na toskanskoj obali. "Nikad nismo zabilježili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta", rekao je Giani na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru, u ranim jutarnjim satima u petak.

Predviđa se da će se kiša i jaki vjetrovi pomicati prema južnim regijama Italije, objavila je tamošnja agencija za civilnu zaštitu. Također u četvrtak, Ciaran s Atlantika pogodio je Britaniju, Belgiju i Nizozemsku te su otkazane stotine letova. Veći dio sjeverne njemačke obale bio je pod upozorenjima na oluju u četvrtak prije očekivanog dolaska Ciarana, prema njemačkoj meteorološkoj službi (DWD).

Ciaran se kretao od La Manchea preko Engleske prema Sjevernom moru. Oluja posebno ugrožava sjevernomorsko obalno područje Istočne Frizije i sjevernomorski otok Helgoland, navodi DWD. Na Baltičkom moru očekuje se nastavak jakih vjetrova u većem dijelu, no predviđaju se jači udari od Flensburga do Fehmarna i otoka Rügena. Očekuje se slabljenje vjetra prema vikendu, ali će se olujni i kišni uvjeti zadržati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije