Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETNI VIZIONAR Palestinac Mustafa Jiha strastveni navijač vatrenih

Hrvatska će biti prvak, a ni srebro me neće rastužiti

palestinac.jpg
import
25.05.2008.
u 23:46

U predahu građanskog rata koji je poharao Libanon krenuli smo u potragu za mladićem koji nas je još prošle godine očarao svojom strašću prema nogometu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Palestinski logor Sabra, jedina adresa 19-godišnjeg Mustafe Jihe, smješten je na samoj periferiji Tarik Al Jadida i poprište je najžešćih i najkrvavijih uličnih bitki između pristaša vlade Fuada Seniore i oporbenjaka na čelu s Hezbollahom. Na žalost, ulični je nogomet posljednje na što se može naići u takvu okruženju.

Desetka
A uz palestinskog mladića vezivalo nas je baš to - dres Zvonimira Bobana s desetkom na leđima, lopta, vratnica i nekoliko njegovih želja. Podsjetimo, tragajući za političkom pričom unutar logora Sabre, reporter Večernjeg lista lani je slučajno naletio na mladića u dresu kapetana hrvatske nogometne reprezentacije.

Slučajan susret izrastao je u Večernjakovu toplu priču o mladom Palestincu koji obožava Bobana, Da Silvu i  hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Ta njegova ljubav, objasnio je, počela je sa Svjetskim nogometnim prvenstvom u Francuskoj 1998., gdje je Hrvatska osvojila treće mjesto i kada je s nepunih devet godina upoznao čari hrvatskog nogometa. Iako gotovo cijeli Libanon navija za Brazil, Argentinu, Njemačku, Italiju i Francusku, Mustafa je svoje nogometne idole, “džentlmene nogometa”, pronašao u Bobanu, Duduu i Šukeru.

I prije godinu dana na nas je ostavio dojam veselog i bezbrižnog mladića, no ratna ga tragedija nije zaobišla. U srpanjskom ratu 2006. izraelska granata oduzela mu je oba roditelja, ali i dom. Posteri hrvatske nogometne reprezentacije i sve što je o njoj brižno skupljao od 1998. nestali su u djeliću sekunde. Godinama je po nogometnom terenu jurio u gumenim japankama, priznao je tada kroz smijeh, a svoje prve kopačke od 60 dolara kupio je nakon što je pronašao posao. Rekao nam je tada i kako sanja novi dres hrvatske reprezentacije i svoju vlastitu loptu.

Sreća na licu
I godinu dana kasnije, redakcija Večernjeg lista svog je reportera naoružala nogometnim dresom, loptom i pozdravima, te ga poslala u potragu za mladim Palestincem. Kada smo ga pronašli, sreći i iznenađenju na njegovu licu nije bilo kraja. I odmah nam je rekao:

- Hrvatska će biti prvak Eurospkog prvenstva, a neću biti tužan niti ako bude druga. Ispod toga neće ići, siguran sam.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije