Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popis problema vrlo dug

Hrvati u Tavankutu bez vodovoda i kanalizacije

Zagreb: Andrej Plenković primio predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
15.08.2020.
u 13:38

U postupku rješavanja su udžbenici za djecu koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku

Kada je u lipnju 2016. godine tadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Tavankut kod Subotice, mogla je vidjeti i neasfaltirane ceste u tome selu koje je većinom naseljeno Hrvatima. Riječ je o selu samo nekoliko kilometara od Subotice koje ni danas nema kanalizaciju ni vodovod, a i danas je svega oko 35 posto cesta asfaltirano. Bio je to jedan od pokazatelja problema s kojima se suočavaju Hrvati u Vojvodini.

Nema spomenika stradalima

– Puno je problema i u nekim stvarima položaj Hrvata u Vojvodini ne može se usporediti s položajem Srba u Hrvatskoj. Međutim, moramo i priznati kako su neke stvari konačno pokrenute s mrtve točke, ali sve to ide presporo. Nažalost, kod nekih stvari ni danas nema nikakvih pomaka – rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov. O pravima koja ostvaruju vojvođanski Hrvati Žigmanov kaže kako djeca imaju pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku i pismu. Djeluje i cijeli niz kulturno-umjetničkih udruga kao i Hrvatsko nacionalno vijeće, a uskoro bi zaživjeti trebao i Hrvatski školski centar. U postupku rješavanja su i udžbenici za djecu koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i pismu.

Posljednjih godina ostvaren je i napredak kada je riječ o obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Nažalost, popis problema puno je duži pa tako taj Hrvatski školski centar do danas ne djeluje jer gradske i pokrajinske vlasti nisu ishodile dokument kojim bi se pravno riješio status centra.

U Tavankutu je obnovljen i Dom kulture u kojem su održane svega dvije-tri manifestacije, a i komunalna infrastruktura puno je lošija u selima s većinskim hrvatskim stanovništvom. Iako je omogućeno školovanje na hrvatskom jeziku i pismu, kontinuirano traje kampanja protiv nje pa je u te škole uključeno svega pet posto djece. Financiranje udruga s hrvatskim predznakom s gradskih, pokrajinskih i državnih razina u Srbiji višestruko je manje nego financiranje, kako kaže Žigmanov, sličnih udruga sa srpskim predznakom u Hrvatskoj.

Isto tako ni HNV-u ni HŠC-u grad, pokrajina ili država nisu osigurali potrebne prostorije za rad, nego su ih osigurali iz vlastitih sredstava ili donacijama iz Hrvatske. Iz DSHV-a državnim strukturama zamjeraju i miješanje u identitetska pitanja pri čemu posebno ističu tamošnje Bunjevce koji se često favoriziraju. Hrvati su podzastupljeni u policiji, pravosuđu, gradskim i pokrajinskim vlastima… Nema nijednoga spomenika koji govori o stradanjima Hrvata u Srbiji, a Žigmanov ne krije da bi volio da na takva protokolarna obilježavanja u Hrtkovce ili Kukujevce jednom dođe i predsjednik Srbije.

Bez zastupnika

– Ipak, najvažnije nam je osigurati da Hrvati budu uključeni u proces donošenja odluka kako ne bi ovisili o milostinji velikih stranaka. Hrvati u Srbiji nemaju osigurana mjesta u parlamentu niti mjesta zamjenika gradonačelnika, dok je u Hrvatskoj Srbin potpredsjednik Vlade, imaju zamjenike župana, gradonačelnika, načelnika… Važno nam je destigmatiziranje Hrvata kao neprijatelja jer mi to nismo, kao i operativni odnos tijela vlasti prema problemima – istaknuo je Žigmanov. Komentirajući takve razlike, Žigmanov kaže da je Hrvatska država konsolidirane demokracije, zavidne razine vladavine prava, institucionalno uređenije i profinjenije manjinske politike te u konačnici i članica EU, odno- sno sve ono što Srbija nije i što tek treba postati. 

Komentara 24

Avatar rubinet
rubinet
18:10 15.08.2020.

vratio sam se s kupanja..i što zapazih? izbrisan mi komentar:"Tavankut kod Subotice... selu koje je većinom naseljeno Hrvatima."...dakle to nije hrvatsko selo ".Pa dobro admine što ti smeta? Ako u Hrvatskoj postoje "srpska selA" tad ima i obratno.Hrvatskih sela tamo.

Avatar rubinet
rubinet
18:31 15.08.2020.

Gospodine Bradariću,pišete o selu Tavankutu "koje je većinom naseljeno Hrvatima" i spominjete " u selima s većinskim hrvatskim stanovništvom". Zašto niste izravno napisali "hrvatska sela"? Je li zabranjeno? Čega se bojite? Ako u Hrvatskoj postoje srpska sela /citiram Večernjak"Do krajaaja 2021. godine sva će srpska sela imati struju"/ 12. KOLOVOZA 2020. U 09:43 tad je i obratno. Nemojte se naći povrijeđenim Ja to dobronamjerno.Bilježim se sa štovanjem.

ST
Starotopoljanin
18:06 15.08.2020.

hrvatska vojvodina,je oteta,ukinuli ste autonomiju,kao i kosovu,sve radi plana velike srbije,ali na kosovu ste polomili zube,princip gavro.a so govori daco ,kako srbi u hrvatskoj nemaju struju,vodu i asvalt,a u vojvodini nzuc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije