Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon tri tjedna završena agonija pomoraca Mate Luše i Renata Garme

Hrvati na slobodi

hrv-teror-txt.jpg
import
12.03.2007.
u 21:01

Mare, evo živ sam! Čut ćemo se... I prije nego što mu je Mare mogla odgovoriti, veza je prekinuta.
Tako je jučer oko osam sati zvučao telefonski razgovor između Mate Luše i njegove supruge Marije. Nakon 22 dana nigerijskog zatočeništva, agonija je prestala  jučer oko 5.30 na slobodu su pušteni pomorci, zapovjednik stroja Mate Lušo (56) i Renato Garma (29).
 
Presretna sam, ovaj ponedjeljak ćemo slaviti kao drugi rođendan moga muža. Tri tjedna sam se tresla od tuge, a sad se ne mogu pomaknuti od radosti. Rekao mi je samo da su pušteni, da su sva trojica dobro, živi i zdravi, neka se ne brinem jer će brzo doći kući. Nisam ga ništa stigla pitati, ali sam po njegovu glasu mogla osjetiti da je zaista dobro, da je miran i siguran  rekla nam je Marija.

Plačemo od sreće
Njezin je suprug pomorac, zapovjednik stroja, od 71. godine. Radio je za Jugoliniju, kasnije Croatiju line, ali je tvrtka propala. Nikad nije htio ploviti na brodovima pod stranim zastavama iako te kompanije bolje plaćaju od naših. Sjedio je kod kuće tri godine bez posla, obitelj nije imala od čega živjeti, pa je ipak odlučio zaploviti na brodu Hydrodivea.
Neizmjerna sreća vladala je i u kući Renata Garme.
 
Ovo nam je najsretniji dan u životu. Sin nam je živ i zdrav! Plačemo od sreće jer dolazi kući  uglas su nam ispričali Renatovi roditelji koji su o puštanju njihovih najmilijih doznali na brodaričkoj ribarnici. Renato se kratkim telefonskim pozivom javio bratu Antiši (36), koji je mornar na istom brodu i kojeg je zamjenjivao u trenutku kad je zarobljen. Antiša je upravo za našeg posjeta obitelji Garma svom ocu pričao o svom razgovoru s Renatom. Bio je to kratak razgovor, javio je da je pušten, da su svi dobro i da će se javiti kasnije. Antiši je bilo neizmjerno drago kad se javio brat. Iako bezrazložno, osjećao je krivnju jer je mislio da je on trebao biti zarobljen umjesto Renata. Iako su otmičari tražili otkupninu, ona naposljetku nije plaćena, potvrdio je pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vinko Ljubičić. Dva Hrvata i Crnogorca Milana Smolovića oslobodile su nigerijske vojne snage. O tijeku jutarnje operacije detalje je iznio  i nigerijski vojni glasnogovornik Sagir Musa.

Slab otpor
 Nigerijska je vojska, nakon dojave da neki militanti drže strance kao taoce na području Ogbakirija, pretražila tu lokaciju. Operacija je bila uspješna. Naišli smo na neznatan otpor  stajalo je u službenom priopćenju. Nakon akcije oslobađanja, hrvatski pomorci odvezeni su u bolnicu na pretrage, gdje bi se trebalo utvrditi ima li opasnosti od zaraznih bolesti. U Hrvatsku bi se uskoro trebali vratiti.
 Tek kad poljubi hrvatsku zemlju, bit ću mirna  poručila je Marija Luša.


Ranojutarnji napad na selo

Dok su nigerijske vlasti na akciju oslobađanja talaca reagirale samo šturim priopćenjem, svjetske agencije iz neslužbenih izvora donose više detalja. Jedan je čelnik lokalne zajednice u Ogbakiriju, selu nedaleko od Port Harcourta, koji je želio ostati anoniman zbog straha od osvete vojske, ispričao da su vojnici u ranu zoru iznenada upali u njegovo selo. Rekli su da traže ljude koji su oteli neke strane državljane objasnio je. Odmah su otvorili vatru. Mještani su se razbježali. Neki su popadali ranjeni, drugi su uhićeni i odvedeni. Ova je zajednica nevina. Mi samo želimo da vlada dovede vodu i struju te sagradi bolnicu dodao je čelnik zajednice u Ogbakiriju.


Diplomatska akcija

Da se posljednja tri tjedna doista vodila koordinirana diplomatska akcija za osobađenje talaca, potvrđuju i zahvale upućene iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. "MVP je imalo redovitu komunikaciju s nigerijskim vlastima, a na ponuđenoj pomoći zahvaljujemo i diplomacijama SAD-a i Republike Austrije te tvrtki Hydrodive", piše u priopćenju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije