Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENE U NEBO

Hrvati vole nekretnine, ali postoji problem: 'Dolaze u banku s tisuću eura i podižu kredit od 100 tisuća eura'

Građevinari imaju pune ruke posla, no plaće su im rasle niže od prosjeka, oko 5 posto ili oko 380 kuna
Dusko Jaramaz/PIXSELL
01.12.2021.
u 06:56

Ranilović navodi kako je domaće tržište nekretnina izrazito polarizirano jer s jedne strane imamo veliki promet uz Jadran i u Zagrebu, dok je u ostatku Hrvatske još uvijek usporeno

Nekretnine u Hrvatskoj i dalje se smatraju jednom od najpoželjnijih investicija u Hrvatskoj. Pogotovo kad se zna da cijene nekretnina rastu, a oni kojih ih prodaju traže znatno više nego što je njihova realna cijena na tržištu. 

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a Dubravko Ranilović nedavno je izjavio da prosječni rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznosi šest posto i upozorio da rast cijena nužno ne znači i povećanje ukupnog prometa nekretninama. 

– Cijene rastu po bitnoj većoj stopi od realiziranih, što govori o dijelu nerealnih očekivanja vlasnika. U globalu, potražnja raste jer se nekretnine u pandemijsko vrijeme čine kao sigurna investicija, a potiču je i niske kamatne stope, odnosno strah od inflacije – tvrdi Ranilović, prenosi Glas Slavonije 

Ranilović navodi kako je domaće tržište nekretnina izrazito polarizirano jer s jedne strane imamo veliki promet uz Jadran i u Zagrebu dok je u ostatku Hrvatske još uvijek usporeno. Ističe kako se petina ukupnog prometa nekretninama odnosi na strance, dok je u ukupnom vrijednosnom volumenu taj postotak i veći.

– Za nas je bitno da ne stvorimo cjenovni balon koji bi doveo do bitnog usporavanja prometa – rekao je Ranilović osvrnuvši se posebno na važnost korektnog odnosa među agencijama.

Banke problem?

Krunoslav Šabić, vlasnik agencije za promet nekretninama Tasman nekretnine Osijek, navodi kako je velika potražnja za stanovima svih veličina. Smatra da na osječkom području nema velikih oscilacija kada su u pitanju tražene i ostvarene cijene prilikom prodaje nekretnina, već je uvjeren kako je veći problem prilikom samih procjena nekretnina od banaka kod kojih građani podižu kredite kako bi kupili stan.

– Banke posuđuju novac ljudima i procjenama ‘tjeraju vodu na svoj mlin‘. Vani je za podizanje stambenih kredita potrebno imati udjel od 30-ak posto, dok kod nas ljudi dolaze s tisuću eura i podižu kredit od 100 tisuća eura. Banke kao jamstvo za posuđeni novac uzimaju nekretnine. Tu se stvara problem jer cijene nekretnina rastu, a procjenitelji to ne prate jer se procjene rade na temelju izvješća starih dvije i više godina. Tržište se brzo mijenja i ne vidim druge velike nerazmjere u cijenama. Možda toga ima u Zagrebu i priobalju – objašnjava Šabić, piše Glas Slavonije 

Rast cijena u Osijeku može se očekivati i u sljedećem razdoblju, s obzirom na cijene koje investitori daju u pripremu još nedovršenih zgrada i stanova. 

– Danas su i zahtjevi kupaca daleko veći nego što je to bilo prije deset godina – tvrdi Šabić ponavljajući da i dalje sve što se na tržištu nekretnina gradi nije dovoljno da pokrije potražnju. Međutim, samo dvadesetak km dalje od Osijeka interes za kuće i stanove vrlo je skroman, tamo se jedino trguje s poljoprivrednim zemljištem. 

VIDEO: Zoran Vakula: Bijeli Božić u prosjeku imamo svake četiri godine!

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar grbadeva
grbadeva
08:41 01.12.2021.

Nakon treće rate prestaje sa otplatom, a onda kuknjava kako ga netko tjera iz njegovog stana.

BU
Bubalamala
09:21 01.12.2021.

Opasno je to napuhavanje cijena bez prave kvalitete ponuđenog. Kupiš stan i onda primjetiš da nemaš gdje ostaviti ni kofere koje si raspakovao jer spremišta ili parkirno mjesto dodatni je trošak. Građevno zemljište još je veći problem nude se njive po cijeni građevinskog zemljišta. Taj će balon kad pukne za mnoge biti bolan.

AC
acer7
09:24 01.12.2021.

U HR tko živi u najmu dok dođe u penziju onda postaje socijalni problem. Druga je stvar tko uzima kredit van svojih mogućnosti. Ja sam uzeo kredit na 10 godina, rata 2400. najam bi plaćao 2000kn. jer sam pola uštedioo i uzeo jeftinu nekretninu, nedovršenu ali mogu živjeti u njoj. još par godina i bude otplaćeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije