Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BILO JE KAO ŽEŠĆA LJULJAČKA'

Hrvat s Islanda bio na Tajvanu tijekom razornog potresa: 'Prvo vulkan, a sad me treslo na 14. katu hotela'

Potres na Tajvanu
Foto: Reuters
1/6
03.04.2024.
u 12:33

Ivica Gregorić sa suprugom Brynhildul Gudmundsdottir živi u Reykjaviku, a na Tajvan su otišli na turističko putovanje. "Bilo je kao ljuljačka, ali malo žešća", poručio je Ivica, koji se u trenutku potresa našao na 14. katu hotela.

Razoran potres pogodio je otočnu državu Tajvan u 7:58 po lokalnom vremenu. Epicentar je bio 18 kilometara istočno od Hualiena, najvećeg okruga te zemlje koji se nalazi na istočnoj obali. Aktivirala su se mnoga klizišta, neke su se zgrade djelomično ili potpuno urušile, poginulo je najmanje devet ljudi, a više od 700 ih je ozlijeđeno.

Usred potresa na Tajvanu našao se i Hrvat koji inače živi na Islandu, a trenutno boravi u hotelu u Taipeiju sa suprugom. U trenutku potresa bili su na 14. katu hotela. - Bilo je kao ljuljačka, ali malo žešća! - rekao je za 24sata Ivica Gregorić koji sa suprugom Brynhildul Gudmundsdottir živi u Reykjaviku, a na Tajvan su otišli na turističko putovanje.

Potres na Tajvanu
1/18

Potresi su česti i na Islandu, ali ovakav još, kažu, nisu doživjeli. - Najžešći je na Islandu bio 17. lipnja 2000., i to 6,6 po Richteru. Nevjerojatno, ali potres nas je drmao i u Japanu prije deset godina. Supruga i ja smo tada bili u hotelu na 48. katu, treslo nas je 6,7! A dan prije potresa u Tajvanu penjali smo se na vrh Taipei tornja na kojem je kugla od 660 tona da amortizira njihanje u slučaju potresa! - priča Ivica.

On i supruga doživjeli su i nedavnu erupciju vulkana na Islandu. - Na Islandu sam iz dnevne sobe gledao erupciju vulkana, sad odem na izlet na Tajvan pa me trese na 14. katu - priča Ivica.

VEZANI ČLANCI:

Na Tajvanu, u gradu Taitungu, trenutačno se nalazi i Hrvatica koja je za 24sata ispričala kako je izgledao trenutak potresa. – Trenutačno se nalazim u Taitungu, gradu na istočnoj obali Tajvana. Tu sam s još četiri prijatelja. Oko osam sati sve nas je probudio alarm na mobitelima. Isprva sam mislila da je alarm, ali bilo je to sigurnosno upozorenje za potres. I tad smo svi osjetili podrhtavanje. Naša zgrada činila se sigurna pa nismo izlazili, posebno jer su nas upozorili pri dolasku na Tajvan da su potresi ovdje relativno česti. Cijela se zgrada tresla, odmah sam se sjetila zagrebačkog potresa. Vidim da je magnituda bila iznad 7, ovdje u Taitungu ipak se slabije osjetilo. Pisalo je 6.4 kad sam pogledala mobitel – kaže Hrvatica.

Potom je uslijedilo novo upozorenje. – Sljedeći alarm uslijedio je za nekih 10 minuta. Upozorenje za tsunami. Tajvanski kolege su nam se počeli javljati i pitati jesmo li dobro. Oni nisu bili preplašeni. Rekli su samo da danas ne idemo na plažu – ispričala je za 24sata.

VEZANI ČLANCI:

Japanski centar za potrese objavio je da je nekoliko manjih tsunamija stiglo do južne prefekture Okinawe i kasnije ukinuo upozorenje na plimne valove. Filipinska seizmološka agencija također je izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se maknu na viši teren. Državna novinska agencija navodi da se radi o najjačem potresu od 1999., kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7.6 po Richteru.

VIDEO Posljedice potresa jačine 7,2 stupnja koji je pogodio Tajvan: Spasilačke službe pretražuju ruševine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije