Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELNIK SAVJETA MLADIH BJELOVARA

Horvat podnio ostavku zbog majice s natpisom 'Za dom' i šahovnicom s prvim bijelim poljem

Premijer Plenković i Mateo Horvat
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
02.07.2019.
u 19:10

Ispričavam se svim mladim osobama koje sam uvrijedio na bilo koji način. Isto tako još jednom zahvaljujem na suradnji svima, napisao je Horvat.

Samo dva dana nakon što je društvenim mrežama i medijima počela kružiti fotografija predsjednika Gradskog savjeta mladih Grada Bjelovara na kojoj ponosno ističe majicu s natpisom "Za dom" i s hrvatskim grbom s bijelim prvim poljem, Mateo Horvat dao je službenu ostavku.

Prvi koji su reagirali na fotografiju bio je Forum mladih SDP-a Bjelovar koji su na svojoj Facebook stranici napisali "Sve dok Mateo “za dom” kliče, Bjelovaru gore bit će. Predsjednik Savjeta mladih Bjelovara 2019. bavi se 1941. zbog koje dosta mladih napušta naš grad. Mateo, vrati se u budućnost, od prošlosti kruha nema. Osnivač HDZ-a Franjo Tuđman kao jedan od članova antifašističkog pokreta danas bi te se sramio!"

Nedugo zatim reagirao je i sporni Mateo Horvat koji je iskoristio priliku održati lekciju iz povijesti svojim Facebook prijateljima, ali i upozoriti na prava o zaštiti podataka kojih se mladi SDP-ovci nisu držali.

– Činjenica je da je pozdrav „Za dom i poglavnika spremni“ i kraću izvedenicu “Za dom spremni” koristio ustaški režim odgovoran za mnoge zločine u II. svjetskom ratu. Međutim neprihvatljivo je da neki pojedinci u hrvatskom društvu gledaju na aktualna društvena događanja iz konteksta 1945.-te godine, kao da od tog trenutka nije proteklo više od 45 godina u kojima je vladajući jugoslavenski komunistički režim svojom represijom i zločinima poništio velike stečevine antifašizma. Pred četvrt stoljeća slabo naoružani hrvatski branitelji stali su na branik domovine pred fašističkom agresijom velikosrpskih snaga i jugoslavenske vojske. Mnogi branitelji osobito pripadnici Hrvatskih Obrambenih snaga (HOS) koriste povijesni hrvatski poklič „Za dom spremni“ kojim izražavaju spremnost da za svoj dom i domovinu polože ono najvrednije – svoj život, što im u tim kritičnim trenutcima daje snagu da izdrže i najteža ratna iskušenja.

Živim samo jednu zajedničku Hrvatsku, koju su stvorili Hrvatski branitelji na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. S istim tim braniteljima i nebrojeno puno drugih domoljuba jučer sam proslavio njihov dan u Garešnici. Osuđujem sve totalitarne režime i svako povezivanje s istima, koji su bili jednako loši kao i komunizam, su smiješni kao i oni koji stalno žive u četrdesetim godinama prošlog stoljeća umjesto da rade i žive za bolju budućnost. Isto tako slika je preuzeta s mog privatnog Instagram profila, gdje su povrijeđena moja prava o zaštiti podataka (GDPR), ja nisam potpisao privole Forum mladih SDP Bjelovar, te ih molim da uklone fotografiju, u protivnom morat ću poduzeti prave mjere i prijaviti nadležnim institucijama – detaljan je bio Horvat koji je danas tijekom dana i službeno podnio ostavku na mjestu predsjednika Gradskog savjeta mladih.

Bio je kratak, te je na svojoj Facebook stranici poručio kako mu je bilo drago surađivati sa svim mladim ljudima te da je to za njega bilo jedno lijepo iskustvo.

– S obzirom na veliku halabuku oko moje fotografije, još jednom želim reći da ne podržavam ni jedan totalitarni režim niti ga veličam. Radi sebe osobno i moje obitelji, podnosim ostavku na mjestu predsjednika Gradskog savjeta mladih Grada Bjelovara. Ispričavam se svim mladim osobama koje sam uvrijedio na bilo koji način, isto tako još jednom zahvaljujem na suradnji svima – napisao je Horvat oproštajnu poruku koju smo prenijeli u potpunosti.

Ključne riječi

Komentara 51

MI
Mimizo
11:07 02.07.2019.

mene kao Hrvata vrijeđaju simboli kao što su zvjezda petokraka i srp i čekić simboli totalitarnog diktatorskog komunističkog režima

ST
stefj
10:58 02.07.2019.

Za dom spremi je zabranjeno u smislu veličanja NDH, no grb s prvim bijelim poljem nije zabranjen ni u kojem smislu. A antifašizam je komunistička izmišljotina, cijeli svijet se borio protiv Hitlerove Njemačke i sila osovine...

VJ
vjaceslav
10:48 02.07.2019.

oprostimo horvatu koji je neko vrijeme bio hrvat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije