Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz torino i napulj

Homoseksualcima i u Milanu omogućeno sklapanje civilne unije

homoseksualnost, gay zastava
Reuters/PIXSELL
27.07.2012.
u 09:58

Milano je treći veliki talijanski grad koji je uveo mogućnost registriranja istospolnih zajednica kao civilne unije

Poslije 11 sati i 30 minuta rasprava gradsko vijeće Milana u noći s četvrtka na petak prihvatilo je odluku kojom se omogućava registriranje i istospolnim parovima, odnosno stvaranje civilnih unija.

Premda protivnici takvog gradskog zakona kažu kako se njime omogućava i vjenčanje homoseksualaca, to nije tako jer zakone o brakovima donosi parlament. No tom gradskom odredbom, donesenom sa 27 glasova za, 7 protiv i 4 suzdržana, daju se prava na gradske usluge i onima koji ih nisu imali.

– Od danas u Milanu ima više prava – izjavio je milanski gradonačelnik Giuliano Pisapia, izabran kao kandidat lijevog centra na taj položaj prije godinu dana, koji je i u predizbornoj kampanji najavljivao da će dati veća prava homoseksualnim parovima. – Registriranim civilnim unijama omogućava se pristup uslugama koje nudi grad. Ne otvaramo mogućnost da partner iz takve unije ima pravo nasljeđivati imovinu ili mirovinu od drugog partnera, jer takve zakone donosi parlament. Isključujem da takva odredba omogućava vjenčanje homoseksualaca. Samo parlament može donijeti zakon o vjenčanju homoseksualaca – objasnio je Pisapia.

Poslije Torina i Napulja, Milano je treći veliki talijanski grad koji je uveo mogućnost registriranja istospolnih zajednica kao civilne unije. U sva tri grada na vlasti su gradonačelnici lijevog centra. Stranka Narod slobode Silvija Berlusconija i Sjeverna liga, koje su u Milanu u oporbi, suprotstavile su se odredbi o registriranju istospolnih parova te su za Pisapiju kazali kako je “zastava zajednice homoseksualaca”. U tekstu gradske odredbe kaže se da civilnu uniju čine “dvije osobe povezane ljubavlju”. Namjerno je stavljen izraz “dvije osobe”, a ne “obitelj” kako se prvotno predviđalo kako bi se izbjegla mogućnost stvaranja poligamije. Katolička crkva posebno je upozoravala da se tom odredbom otvara mogućnost poligamije pa se zbog toga preciziralo da civilna unija postoji samo između dvije osobe. Mogućnost registriranja parova kao civilne unije širi se u Italiji u kojoj Katolička crkva ima, odnosno imala je, veliki utjecaj na donošenje svih zakona. Prije nekoliko dana papa Benedikt XVI. kazao je da u Italiji ima sve manje vjere i kako je tamo je "Bog postao veliki 'nepoznanik', a Isus je jednostavno velika osoba iz prošlosti“.

Komentara 11

Avatar mlohavi
mlohavi
10:24 27.07.2012.

citat iz članka: -- Prije nekoliko dana papa Benedikt XVI. kazao je kako u Italiji ima sve manje vjere i gdje je „Bog postao veliki Nepoznanik, a Isus je jednostavno postao velika osoba iz prošlosti“. -------- - Isus nije povijesna ličnost, već lik iz priče - Bog je najveća nepoznanica onima koji govore u Njegovo ime može smješak?! ... može :D

VA
vlad_antoine
10:39 27.07.2012.

B-g je nepoznat onima koji u Njegovo ime drugima, stvorenim na sliku Njegovu, zabranjuju njihovo biće. Ljubav nije grijeh, licemjerstvo jest - i kažnjava se. Možda crkva u Italiji nije kažnjavana zakonom, ali je B-g kažnjava time što joj tzv.v. crkveni vjernici okreću leđa jer se okreću onome istinski bitnom svijetlu u sebi o kojem svečenik ne zna propovijedat.

OL
olovka
10:59 27.07.2012.

Nadam se da ce konacno doci ono bozije vrijeme, da svi nestanemo za lica zemlje jebuci se u guzicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije