Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritike iz srbije

Homen: Odluka Hrvatskog sabora odmaže pomirenju u regiji

sabor
Patrik Macek/PIXSELL
21.10.2011.
u 19:38

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa ovaj potez doživljava kao dio političke kampanje.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa i koordinator srbijanske vlade za medije Slobodan Homen izjavio je da današnja odluka Hrvatskog sabora o Zakonu o ništetnosti ne doprinosi pomirenju u regiji i doživljava je kao dio političke kampanje uoči izbora, javlja agencija Tanjug.

– Takva odluka ne doprinosi ni preduvjetu koji je neophodan svim državama da bi postale punopravne članice Europske unije. Donošenjem ovakvog zakona devalvirani su višegodišnji napori i sporazumi postignuti s ciljem učinkovitijeg procesuiranja zločinaca. Taj jednostrani potez Hrvatske vraća nas korak unazad, ne doprinosi suočavanju s prošlošću i procesuiranju zločinaca, već im pomaže izbjeći kaznenu odgovornost – kaže Homen dodajući da, kada se politika umiješa u pravo, nastaje kriza u međusobnim odnosima.

Državni je tajnik izrazio žaljenje "što Hrvatska nije uvažila apele Europske unije, relevantnih međunarodnih organizacija i stručnjaka iz cijele regije".

– Budući da je riječ o aktu koji nije u skladu s međunarodnim pravom, odluku Hrvatskog sabora da prihvati prijedlog Hrvatske vlade doživljavam kao dio političke kampanje uoči izbora – ocjenjuje Homen podsjećajući kako "ratni zločini kao kazneno djelo ne zastarijevaju. Izrazio je nadu da će u budućnosti "neki novi odnos političkih snaga staviti ovaj akt izvan snage i donijeti zakonsko rješenje koje je u skladu s načelima pravde, standarda EU I pravilima struke".

Komentara 13

OB
-obrisani-
19:53 21.10.2011.

Uf...mnogo mi je stalo do pomirenja po srpskim uvjetima!Ruke dalje od Hrvatske i njenog suvereniteta bando pokvarena!

KL
klokan13
19:58 21.10.2011.

Vjerovatno zadnji memorandum SANU više doprinosi \"poboljšanju odnosa u regionu\".... ---- A, ne, on nezna za njega - kao ni za onaj koji je izazvao ratove 90-tih

OB
-obrisani-
22:07 21.10.2011.

Homen: Odluka Hrvatskog sabora odmaže pomirenju u regiji _______________________________________________________________ ne nego srbijanske optužnice protiv žrtava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije