Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETE I SANKCIJAMA

Trumpov čovjek stiže u Beograd, hoće li odgovoriti Srbiju od S-400 sustava?

S-400
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.11.2019.
u 14:53

Američka administracija je zabrinuta zbog ruskog oružja koje već duže vrijeme stiže ili bi trebalo stići u Srbiju, no predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da Srbija nema novaca, a ni namjeru kupiti raketni sustav S-400

Beogradski mediji su najavili da u petak u Srbiju dolazi dužnosnik američkog State Departmenta Thomas Zarzecki, koji rukovodi radnom skupinom 231 koja je zadužena za primjenu sankcija prema ruskom sigurnosnom sektoru, kompanijama i državama koje imaju vojnu suradnju s Rusijom, piše Deutsche Welle.

Američka administracija je zabrinuta zbog ruskog oružja koje već duže vrijeme stiže ili bi trebalo stići u Srbiju, no predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da Srbija nema novaca, a ni namjeru kupiti raketni sustav S-400.

Na pitanje može li se Srbija suočiti s američkim sankcijama, glasnogovornik State Departmenta ponovio je poziv svim saveznicima i partnerima da odustanu od takvih transakcija s Rusijom.

– Oglušivanje na to upozorenje predstavlja rizik za pokretanje sankcija, u skladu s tzv. Aktom o suprotstavljanju američkim neprijateljima – poručili su iz američkog Ministarstva vanjskih poslova.

– Više puta smo visokim vladinim predstavnicima Srbije izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme, koja bi uključila kupovinu sistema Pancir – dodali su.

Dimitar Bechev, jedan od vodećih stručnjaka za zapadni Balkan u Atlanskom savjetu, think-tank organizaciji koja u Washingtonu pod lupom drži taj dio jugoistočne Europe, izražava sumnju da će Srbija kupiti S-400.

– To bi bila znatna investicija za Srbiju. Sjedinjene Države bi mogle nametnuti sankcije (Srbiji) ukoliko se to dogodi, ali još nismo došli dotle – rekao je Bechev.

Na pitanje što Sjedinjene Države mogu doista učiniti kako bi spriječile Srbiju da nabavlja rusko oružje, Bechev kaže da su okolnosti drugačije nego sa zemljama u okruženju.

– Sjedinjene Države nemaju veliku moć nad Srbijom, jer ona ne traži da postane članica NATO-a. Sankcije ili kazne – najrobusnije su sredstvo na raspolaganju, ali ne mislim da će se tome pribjeći uskoro – dodao je.

U State Departmentu su ponovili kako SAD i Rusija imaju različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana.

– Moskva aktivno oponira zapadnoj integraciji regije i hoće zaustaviti razrješenje etničkih tenzija, marginalizirati američki i EU utjecaj, te usporiti ili spriječiti zemlje Zapadnog Balkana da slijede vlastitu – neovisnu orijentaciju – kažu u State Departmentu.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar MADO
MADO
16:30 08.11.2019.

U srbiji su plaće 200 eura uz 600 tisuća nezaposlenih, prema tome njima sankcije ne mogu ništa, oni su nebeski narod.

LA
lazovcino
17:54 08.11.2019.

Tacno, Srbija nema novca i nece kupit S400, ali Rusija ima interes da S400 pokloni Srbiji jer sa njim Srbija pokriva nekoliko NATO vojnih baza u svom okruzenju, sto Rusiji mnogo vise vredi nego da su nekom drugom prodali S400 raketno radarski sistem. Uz to S400 ide uz Pancir koji je Srbija narucila, platila i sad se sastavlja i bit ce isporucen po ugovoru.

IL
ilijan1a
18:33 08.11.2019.

Kupit će oni to malo sutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije