Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva žena za Bijelu kuću

Hillary Clinton ušla u povijest SAD-a

Hillary Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.06.2016.
u 15:15

Obama će joj dati podršku, a od Sandersa će tražiti da ujedine snage i pobijede.

Sjedinjene Države prvi put u svojoj 240 godina dugoj povijesti za predsjedničkog kandidata imaju ženu. Demokratkinja Hillary Clintnon u utorak navečer s pravom je sebe proglasila osvajačicom predsjedničke nominacije svoje stranke prikupivši gotov četiri stotine glasove delegata više nego što joj je bilo potrebno.

Poštovanje prema Sandersu

U svome pobjedničkom govoru ona je svoga protivnika Bernieja Sandersa i sve njegove pristaše pozvala da stanu iza nje i njene povijesne prilike da postane prva žena na čelu SAD-a. Ona je također izrazila veliko poštovanje prema Sandersu koji je “uspio privući i pridobiti milijune birača, osobito onih mlađih”, naglasivši kao je njegova kampanja bila zaista izuzetna.

No Bernie Sanders ipak je odlučio boriti se do samoga kraja, točnije do stranačke konvencije koja se održava u srpnju u Philadelphiji. On je objasnio da je to borba za socijalnu, ekonomsku i rasnu pravdu i da od toga nikada neće odustati. Ipak, otpustio je više od polovice osoblja koje je vodilo njegovu kampanju.

Predsjednik Barack Obama, koji će za koji dan svoju podršku dati Hillary Clinton, pozvao je i nju i Sandersa na razgovore u Bijelu kuću. Već danas s Obamom će razgovarati Sanders. Predsjednikova namjera je da se stranka, nakon vrlo burne sezone predizbora, ujedini kako bi bila što jača u srazu s predsjedničkim kandidatom republikanaca Donaldom Trumpom. I sam Sanders, koji je i osobno zatražio sastanak s Obamam, kazao je da mu je cilj s predsjednikom dogovoriti kako dalje graditi na uspjesima koje je on s biračima postigao i kako sve to iskoristiti za povećavanje entuzijazma birača u tjednima i mjesecima kampanje koji stoje pred strankom.

Dvije vizije budućnosti

Obama je više puta upozoravao da je u trenutku kada treba biti siguran da Trump neće dobiti šansu da uđe u Bijelu kuću jedinstvo potrebno više nego ikada. Stoga nikako nije čudno što se Clinton u svome pobjedničkom govoru okrenula upravo prema Trumpu nazvavši ga potpuno nepodobnim da bude vrhovni zapovjednik. Ona je predsjedničke izbore u studenome nazvala bitkom između dviju potpuno suprotnih vizija budućnosti.

Komentara 25

LD
lopov drpiga
16:02 09.06.2016.

"ratni jastreb s lošom procjenom koji doživljava emocionalno uzbuđenje od ubijanja ljudi". "Glas za Hillary Clinton je glas za beskonačne i glupe ratove", poručio je Julian Assange, WikiLeaks.

BI
Biouskoli91
17:40 09.06.2016.

Hmm... Hillary vs Drumpf. K'o da gledam nase izbore...

MA
...Marsijanac
15:55 09.06.2016.

Ma o kakvoj zeni vi pricate . Dobro je poznato da je Hillary lezbijka i da je imala afere sa Yoko Ono , Humom Abedin i tucetima drugih. Ista je to spodoba kao i muz joj koji je silovao desetke zena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije