Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o HRT-u

HDSSB i Laburisti traže ostavku ministrice Zlatar zbog laganja

ministrica andrea zlatar violić
Patrik Macek/Pixsell
03.07.2012.
u 16:16

Da jedna ministrica laže pred zastupnicima u Hrvatskom saboru, onda je to valjan razlog da istog trena odstupi s dužnosti, rekao je Dinko Burić iz HDSSB-a

Iako su svi očekivali da će Hrvatski sabor o Zakonu o HRT-u raspravljati u srijedu ujutro, ta je točka već danas došla na dnevni red, zbog čega su odmah na početku rasprave klubovi zastupnika HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista tražili stanku. Laburisti i HDSSB zatražili su od ministrice Andree Zlatar Violić da preda svoj mandat jer je jučer na Odboru za medije obmanula saborske zastupnike i javnost tvrdeći da je Vlada prihvatila primjedbe Europske komisije (EK) na prijedlog izmjena Zakona o HRT-u te da je EK dala zeleno svjetlo za donošenje tih izmjena.

HDZ-ov Davor Ivo Stier zamjerio je što vladajući žele na brzinu odraditi raspravu o Zakonu o HRT-u iako je obećana ekstenzivna javna rasprava.

– Nije se čekala rasprava civilnog društva nego se brza s ovim rješenjem. Više nas zabrinjava to što ministrica kulture nije govorila istinu Saboru i zastupnicima u Odboru za medije, gdje je rekla da se ne traži dvotrećinska većina. Obmanula je i Sabor i javnost. Govorila je da je Europska komisija dala zeleno svjetlo i da je Vlada uvažila sve primjedbe, a to nije točno – tvrdi Stier i dodaje kako je EK uputila primjedbe kojima sugerira da je potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika ako se želi izbjeći politizacija HRT-a.

– Ministrica nije uvažila u potpunosti prijedlog komisije. Ne možemo prihvatiti da predstavnica Vlade na taj način obmanjuje Sabor i javnost. Tražimo da se dokument EK distribuira svim zastupnicima i da do tada ne raspravljamo o toj točki dnevnog reda. Na odboru ste dali neistinitu tvrdnju – kaže Stier, a s njime se složio i HDSSB-ov Dinko Burić.

"Silovanje demokracije"

– Nije jučer na odboru rečena neistina, nego bezočna laž. Kad jedna ministrica laže pred zastupnicima u Hrvatskom saboru, onda je to valjan razlog da istog trena odstupi s dužnosti – tvrdi Burić te dodaje da se lažima "uvodi silovanje demokracije". Vladajuće je prozvao da ignoriraju civilno društvo, ne dopuštajući široku javnu raspravu o izmjenama zakona i, iako je za četvrtak najavljen okrugli stol HHO-a na temu Zakona o HRT-u, danas stavljaju tu točku na dnevni red.

– Izražavamo ogorčenje vašim odnosom ne samo prema oporbi i zastupnicima, nego i prema cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Pozivam vas da date mandat na raspolaganje – kaže Burić ministrici kulture.

Ovom se pozivu pridružio i Branko Vukšić u ime Hrvatskih laburista, također prozivajući ministricu tvrdeći da je na jučerašnjoj sjednici Odbora za medije, kojim on predsjedava, obmanula Sabor i javnost.

– Osjećam se poniženo, neugodno, žao mi je zbog ovoga što se radi zastupnicima u Saboru, ne mogu dokučiti zašto. HRT je prevažna tema da bi se o njoj ishitreno raspravljalo, bez javne rasprave, te u popodnevnim satima. HRT je jedina tribina na koju će moći doći političari kada krupni kapital zagospodari medijima – smatra Vukšić te traži da se rasprava odgodi za idući tjedan, što predsjedavajući, HNS-ov Milorad Batinić nije prihvatio.

Ministrica Andrea Zlatar na sve je pak rekla da ona ne smije dijeliti mišljenje EK, ali je na kraju ipak dala da se ono kopira i podijeli zastupnicima. Pojasnila je kako se u prvom dijelu svog očitovanja na konačni prijedlog zakona Komisija očituje pozitivno o onim dijelovima koje su promijenili između prvog prijedloga i konačnog prijedloga.

"Sumrak javne televizije"

– U drugom dijelu pisma naglašava se da ne postoji u Europi usuglašena praksa na koji se način treba izglasavati Zakon o elektroničkim medijima i Zakon o HRT-u. U kondicionalu se ponovno iskazuje preporuka EK da taj zakon bude usvojen kvalificiranom, dvotrećinskom većinom jer kod nas kvalificiranu većinu ima vladajuća koalicija. Želim istaknuti da je prema hrvatskom Ustavu jasno propisano koji se zakoni donose dvotrećinskom većinom. To su zakoni koji se tiču promjena granica, prava nacionalnih manjina, a ove izmjene koje se odnose na Zakon o HRT-u ispod su toga ranga – tvrdi Zlatar.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Jasen Mesić ponovio je da ovaj zakon otvara sumrak javne televizije te da će vladajuća većina samostalno birati Nadzorni odbor, Programsko vijeće i glavnog ravnatelja.

– Brzinom munje prije ljetne pauze želi se donijeti zakon tako da vijesti s Hrvatske televizije i radija ne bi uzrujavale vladajuće – smatra Mesić.

Branko Vukšić podsjetio je pak kako se njegova stranka prva zalagala za hitnu proceduru donošenja ovog zakona.

– Ovo je najlošiji akt vezan uz medije u posljednje 22 godine – tvrdi Vukšić te dodaje kako Programsko vijeće, koje je srž javne televizije, sada postaje "kržljavi fikus jer ne odlučuje ni o čemu."

Komentara 33

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
20:42 03.07.2012.

Ona je iz HNS-a.Tko tamo ne laže čim zine?

A9
AAA-999
16:28 03.07.2012.

Ima li u ovoj Vladi ijedan ministar koji govori istinu? Potražite kako je Jovanović obmanuo Vladu u svezi s mišljenjem rektora hravtskih sveučilišta.

OG
Oger
17:37 03.07.2012.

Meni nije jasno sto EU smatra pod kvalificiranom dvotrecinskom vecinom, a sto govore nasi zakoni. Kad bi mi to netko objasnio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije