Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekorderi

Grižanci sa stilom proslavili svojeg nebeskog zaštitnika sv. Martina

martinje, grižane (1)
Foto: Anton Ficko/HaloPix/PIXSELL
1/7
12.11.2011.
u 14:59

Straha od oduzimanja vozačke dozvole nije bilo, jer su slavili čak i policajci...

Ni dan, ni dva, nego punih šest dana Grižanci u zaleđu Crikvenice slavili su blagdan svojeg nebeskog zaštitnika svetog Martina. Sa slavljem su krenuli u nedjelju turnirom u popularnoj kartaškoj igri marijašu, a završili ga danas u subotu još popularnijim boćanjem. Jer, Martinje s Grižanima veže višestoljetna tradicija, budući da je Vinodolska dolina u čijem se središnjem dijelu smjestilo to mjesto vinogradarski kraj u kojemu su još stari Rimljani prvi puta zasadili vinovu lozu i nazvali ga Vallis vineariae (u prijevodu dolina vina).

Stoga je logično središnji događaj bilo ocjenjivanje ovogodišnjih vina. A pred žiri domaći vinari i vinogradari, te njihovi gosti iz obližnjih mjesta iznijeli su na stručni sud rekordnih 48 vina ! Prema prikupljenim bodovima najbolje bijelo vino od osam prijavljenih prema starinskoj proceduri "ležanja na dropima" napravio je Darko Balas dok su se za njim plasirali Slavko Šipek i Neven Barac. Od 23 bijela vina u kategoriji "novih tehnologija" najboljim je ocijenjeno vino Zlatka Juranića, a za njegovim slijedila su vina Damira Matijašića i crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine.

Najbolje crno vino među 17 prijavljenih proizveo je Željko Blažeković, drugo je mjesto osvojila Sanja Dobrinić, dok su treće mjesto podijelili Mate Bruketa i vlasnik pržionice kave Milman Miljenko Manestar. Da bi sve proteklo sa stilom, ocjenjivanju vina prethodilo je spravljanje Martinjskog kotlića od divljači na kojemu se ogledalo 13 tročlanih ekipa. Gosti iz Liča osvojili su prvo mjesto, domaćinima je pripalo drugo, a treće su osvojili kuhari iz Bribira. Izvan konkurencije, ekipa policajaca spravila je čobanac, a dok su policajci kuhali, ostali su bili bez straha od oduzimanja vozačke dozvole.

Uobičajeno, mošt je kršten imenom vino nakon koncelebrirane svečane mise u župnoj crkvi svetog Martina. Svečanost Grižanaca koncertom su uveličali članice i članovi mješovitog zbora KUD-a Jeka Primorja iz Rijeke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije