Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela sezona gripe

Gripa stigla u Hrvatsku, virus dokazan kod desetak pacijenata

\'pokist sinisa  gripa jos ne prijeti foto d.marusic\'
Duško Marušić/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
23.12.2010.
u 17:55

Dr. B. Kaić, voditelj Odjela za gripu HZJZ-a, ističe da je kod nekoliko pacijenata utvrđeno da su zaraženi virusom gripe A H1N1, poznatijim kao virus svinjske gripe, koji je 2009. prouzročio pandemiju

Sezona je gripe u Hrvatskoj počela. Dosad je dokazana zaraza na desetak osoba, no oboljelih je više, rekao je danas dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za gripu HZJZ-a.

Kaić ističe da je kod nekoliko pacijenata u kojih je učinjena dodatna tipizacija utvrđeno da su zaraženi virusom gripe A H1N1, poznatijim kao virus svinjske gripe, koji je u 2009. prouzročio pandemiju. Dodao je i to da je zbog komplikacija na bolničkom liječenju završilo dvoje pacijenata, jedan s upalom pluća, a drugi zbog neuroloških tegoba.

Epidemiolozi vjeruju da će virus A H1N1, u odnosu na A H3N2, dominirati u ovoj sezoni gripe i u Hrvatskoj kao što je to i u drugim zemljama. Klinička slika oboljelih je uobičajena, što podrazumijeva visoku temperaturu i bol cijeloga tijela.

Hrvatska je osigurala 650.000 doza cjepiva, no navale na cijepljenje nema. Za cijepljenje još nije kasno. Gripa je tu, a cjepivo je sigurno, kaže dr. Kaić te podsjeća da se i dalje može i da je preporučljivo cijepiti se protiv gripe, a pogotovo to vrijedi za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (starije osobe) ili osnovne bolesti (kronični bolesnici), za koje je cijepljenje besplatno.

Epidemija se zasad bilježi u Rusiji i u Velikoj Britaniji dok je u drugim zemljama u začetku.

Ključne riječi

Komentara 11

CL
cloud06
18:16 24.12.2010.

PANDEMIJA? Predobro. Koja je to pandemija od koje je umrlo 50 ljudi u cijelom svijetu?

OB
-obrisani-
18:51 23.12.2010.

Nova EU gripa stigla u Hrvatsku, virus dokazan kod desetak pacijenata koji su se brzo promjenili jer nisu lagali, krali i pozivali na domoljublje..

PI
piccolo
18:28 23.12.2010.

Daj Milinoviću pod hitno narući 46 milijardi cjepiva, požuri se čovječe kaj čekaš!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije