Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad u susjedstvu

Sarajevo 11. prosinca nije bio najzagađeniji na svijetu

Ilustracija
Armin Durgut/PIXSELL
11.12.2023.
u 19:58

Unatoč činjenici da je zrak u Saraveju zaista loš, gledajući godišnju srednju vrijednost zagađenja zraka u svijetu, Sarajevo nije ni blizu vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu

Mnogi regionalni mediji objavili su su 11. prosinca 2023. da je Sarajevo taj dan dospjelo na vrh popisa gradova s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu s koncentracijom štetnih tvari koja je opasna po ljudsko zdravlje. Pozivali su se na podatke koje je objavio portal IQ Air, stranica švicarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane uz kvalitetu zraka. No na toj listi su samo veliki gradovi, odnosno regionalni ili državni centri. 

Na stranici IQAir stoji napomena da je ova lista sastavljena od velikih gradova i sadrži jedan ili dva velika grada po državi, s ciljem da “pruži globalni kontekst o kvaliteti zraka u tim gradovima”, te da je važno razumjeti da lista ne uključuje sve gradove na svijetu. Anes Podić iz udruge udruge Eko akcija za portal Hercegovina.info rekao je kako rezultate IQ Air-a ne treba u svakoj situaciji uzimati zdravo za gotovo. Na portalu udruge je mapa na kojoj su objavljeni podaci službene državne mjerne postaje, dok IQ Air koristi uređaje postavljene na razne tvrtke i privatne objekte.

"Na IQ Air-u napravljena je usporedba izmjerenih srednjih satnih vrijednosti PM2.5 u svega 110 gradova svijeta koji su u listu postavljeni po izboru IQ Air-a. Na taj način je Sarajevo u svakom trenutku jedan od najzagađenijih 110 gradova svijeta, pa čak i u onim rijetkim vjetrovitim satima kada je zrak u Sarajevu čist kao na planini", objasnili su iz Eko akcije za Raskrinkavanje.ba, dodavši kako satna mjerenja kvaliteta zraka, na osnovi kojih IQAir pravi svoje rang-liste nemaju nikakvu statističku vrijednost.

"Rang-liste zagađenih gradova formiraju se na osnovu godišnjih prosjeka izmjerenih vrijednosti lebdećih čestica. Na listi gradova svijeta koju je u svibnju 2023. godine objavila Svjetska zdravstvena organizacija, Sarajevo nije ni među 500 najzagađenijih gradova svijeta, ali jest glavni grad Europe s najgorom kvalitetom zraka", navode dalje.

Napominju i da je ograničena mogućnost usporedbe podataka iz različitih zemalja zbog različitih standarda za smještanje mjernih stanica, različitih metoda, kvalitete i standarda mjerenja...

Unatoč činjenici da je zrak u Saraveju zaista loš, gledajući godišnju srednju vrijednost zagađenja zraka u svijetu, Sarajevo nije ni blizu vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu ni prema podacima stranice IQ Air, ni prema bilo kojoj drugoj rang-listi. Na IQAirovoj listi najzagađenijih gradova u 2022. godini nijedan grad iz BiH ne nalazi se u prvih 100. Gradiva iz BiH nema ni na drugim takvim listama.

NAPOMENA: ČLANAK JE PRVOBITNO SADRŽAVAO NETOČNE INFORMACIJE KOJE SU NAKNADNO UKLONJENE

VIDEO Snimke iz zraka prikazuju uništene zgrade u Gazi

Komentara 5

Avatar barba_barba
barba_barba
00:31 12.12.2023.

Posljedica previše cajkanja i čevapa. Čuvaj se Zagrebe

LL
lijepa_li si
22:53 11.12.2023.

što ne ugase industrijska postrojenja?

NE
Neretva93
21:15 11.12.2023.

Sarajevo ispod Trebevića…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije