Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Građani u bankama drže 202 milijarde kuna

kune
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
07.08.2019.
u 19:00

Štednja premašila 290 mlrd. kuna, čak trećina nije oročena

Ukupna je štednja u hrvatskim bankama premašila 290 milijardi kuna, a čak trećina tog novca više – nije oročena. Više od 96 milijardi kuna je transakcijski novac, što znači da je “razbacan” po računima na kojima samo vegetira i klijenti ga mogu povući u bilo kojem trenutku.

To uopće nije čudno s obzirom na to da su kamatne stope uistinu minorne: od 0,01 posto do jedva jedan posto za goleme iznose štednje i duže ročnosti, a veći postoci mogu se uloviti samo za dječju štednju čije je korištenje i posebno regulirano. S obzirom na inflaciju, koja će u ovoj godini biti nešto niža od jedan posto, a u sljedeće dvije između jedan i 1,5 posto, znači prilično iznad kamate na štednju, građani čuvajući novac u bankama ustvari – gube! A štednja na računu zapravo sve više dobiva funkciju sefa.

Štednja stanovništva iznosi nešto više od 200 milijardi kuna (202,5 milijarde na početku godine); u prošloj su godini hrvatski građani “sa strane” stavili čak 8,2 milijarde kuna, 2017. upola manje – 4,2 milijarde, 2016. svega 500 milijuna kuna. Banke im za osiguranje izvora svoje pasive isplaćuju sve manje kamata: prema podacima HNB-a o kamatnim troškovima za izvore sredstava kreditnih institucija, 2012. su za kamate na depozite izdvajale 2,54 milijarde kuna, lani samo 333 milijuna – 2,2 milijarde kuna manje. Koliko kamate rapidno padaju, izračunali smo usporedbom aktualnih oročenja s onima u 2005.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-idanju.

Ne propustite i druge teme:

>>Brat i sestra prvaci svijeta: Mi smo najbolji robotičari na svijetu, bolji i od Amerikanaca

>>Kažnjavanje u prometu: Za bacanje opušaka iz auta Grci oduzimaju vozačku i pločice

>>EU na godišnjem: U Bruxellesu hladi pogon održava Neven Mimica. Salvini postao DJ, Vladu RH 'čuva' ministar Medved

>>Ribafish: Kada sam doplivao do zadnjeg otoka, legao sam na palubu i plakao

>>Večernji na najvećem svjetskom avioshowu

Ključne riječi

Komentara 10

CR
crodux
21:09 07.08.2019.

sve kao teško se živi!

DU
Deleted user
20:55 07.08.2019.

A da se to sve nacionalizira ? ? ?

Avatar nekakav
nekakav
07:37 08.08.2019.

zašto ove podatke dajete u javnost?! razbijate famu o siromaštvu, propasti zemlje, sad više nikakav rast bugarske ne može sakriti činjenicu da imamo više štednje u bankama nego bugari bdp... šalim se, na pola smo od njihovog bdp-a! država treba opaliti porez na razliku kamata koje banke obračunavaju na kredite i kamatu kojom časte štediše. nije li sramotno da je kamata na štednju manja od 2%?! znam neke ljude koji novac čim im sjedne na banku, vade van, ne daju banci da se besplatno okoristi njihovom mukom. to treba raditi. svaku lipu koju tamo imate, vadite van.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije