Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE DIRH

Gotovi prvi rezultati analize: Uzorak mineralne vode iz Rijeke ne odstupa od preporučenih

Boce Coca-Cole i Romerquelle vode
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
08.11.2023.
u 17:47

Osim ovog uzorka iz Rijeke, na analizu je poslana i Coca-Cola koju je muškarac jučer popio nakon kupovine na automatu na zagrebačkom fakultetu, kao i još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za njih se još čekaju rezultati

Državni inspektorat, pod vodstvom Andrije Mikulića, oglasio se ovog poslijepodneva nakon što su stigli prvi rezultati analize bezalkoholnih pića koji su pristigli iz Rijeke. Kako su objavili, uzorak uzet iz Romerquellea Emotion koji je bio u ugostiteljskom objektu u Rijeci nije pokazao nikakva odstupanja od preporučenih. 

Podsjetimo, sanitarna inspekcija izašla je jučer na teren nakon što je objavljeno kako je jedna osoba u Rijeci završila u bolnici s kemijskom ozljedom jednjaka, zbog čega se pojavila sumnja na trovanje kiselinom. Osim ovog uzorka iz Rijeke, na analizu je poslana i Coca-Cola koju je muškarac jučer popio nakon kupovine na automatu na zagrebačkom fakultetu, kao i još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za njih se još čekaju rezultati.

Iz DIRH-a su objavili i detalje, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci. Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive. 

POVEZANI ČLANCI:

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5. Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju. Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.
 
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost. Napominjemo kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere'', oglasio se DIRH. 

>> VIDEO Pogledajte kako se povlači Coca Cola iz trgovina


 

Komentara 19

Avatar Asterix
Asterix
18:33 08.11.2023.

Naravno da ništa nije pronađeno kad nije analizirano piće koje je pio oštećeni, kao što nije pronađena niti jedna bočica iz iste serije. Ispada da su tom kafiću na lageru imali samo jednu bočicu problematične mineralne vode... koja je netragom nestala.

BO
borkov
18:04 08.11.2023.

A što su zapravo testirali? Baš tu jednu bocu iz koje je dečko pio ili neku drugu bocu iz tog lota? To nije isto.

BL
blackeder2022
18:20 08.11.2023.

Slušam reakcije nakon ovih slučajeva 1.Dali se radi o istom napitki,ili razlicitim napitcima istog proizvođaća,i napitcima različitih proizvođača? 2.Tko je bio dosreibuter,i tko je bio prijevoznik tih napitaka? 3.Da li je bilo pokušaja iznude spram: a)proizvodaca b)distributera c)trgovackog centra Naime,prijeije vise godina bio je slucajeva da su "pojedinci"iz nekih svojih razloga ubrizgavali namjerno supstance iglom u proizvode nebi li postigli svoj cilj.Stava sam da niti jednu mogučnost ne treba usključiti,jer sličnih slučajeva je već bilo.Ovo nije posao isključivo za ministarstvo zdravstva i pratečih službi,već i za represivni i obavještajni sustav.Slučajnost?Kad se složi mozaik,ako se bude slagao, , slika će biti jasnija,osim ako nekome neće biti u interesu da se ovi slucajevi razijasne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije