Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinje suđenje

‘Gledala sam Breivika ravno u oči, rekao je - sve je u redu i... bum!’

svjedočenje Beriviku
Reuters/ PIXSELL
15.04.2012.
u 20:43

Ranjena je djevojka skočila u jezero, a Breivik je njezinim prijateljima 5 do 6 puta pucao u glavu

Svjedočit ću protiv Breivika tako da mogu nastaviti živjeti, kazala je Alexandra Peltre, 18-godišnja djevojka koja je ranjena preživjela pokolj monstruma na norveškom otočiću Utøya. Alexandra će biti jedna od svjedokinja na suđenju ekstremnom desničaru odgovornom za smrt 77 osoba, koje počinje sutra u Oslu.

Suočavanje s krvnikom

Anders Breivik Behring (32), optužen je za terorizam i masovno ubojstvo jer je prošlog ljeta, 22. srpnja 2011., u Oslu bombom ubio osam osoba, a zatim nastrijelio 69 djece i mladih na otoku Utøya.

Alexandra će se nakon devet mjeseci prvi put naći oči u oči s krvnikom koji je ubio njezine prijatelje, a nju ranio i ostavio joj trajne fizičke i duševne boli za cijeli život.

– Nakon svjedočenja nadam se da će biti lakše živjeti s onim što se dogodilo – hrabro je kazala mlada djevojka Alexandra, a prenio njemački Bild. Posljednji put kad ga je vidjela, Alexandra je u Breiviku vidjela svoga spasioca. Nakon što je pomahnitali Breivik počeo svoj krvavi pohod, Alexandra se s prijateljima skrila u šumicu pokraj jezera.

– Prvo sam čula krikove, a zatim pucnjeve. Mislila sam da nikad neće prestati – kazala je Alexandra. Doživjela je, kaže, olakšanje kada je vidjela čovjeka u policijskoj uniformi.

– Rekao je da je sve u redu i da možemo izići iz skrovišta – kazala je Alexandra. Ali čovjek u uniformi nije bio policajac, nego maskirani Breivik.

– Gledala sam ga ravno u oči i - bum! Nakon toga vidjela sam rupu u svojoj nozi – kazala je Alexandra Peltre.

Ranjena, skočila je u jezero, ali prije toga vidjela je kako Breivik njezine prijatelje ubija s pet ili šest hitaca u glavu.

– Nakon toga dana na Utøyi ništa više u životu ne uzimam zdravo za gotovo. Postoje mnogi dani kad sam jako, jako tužna – kazala je Alexandra.

Traže 21 godinu zatvora

Za Alexandru i druge preživjele te rodbinu žrtava sada počinju bolni tjedni. Slijedi suočavanje s monstrumom Breivikom pred sudom. Tužitelj je zatražio 21 godinu zatvora ili smještaj u psihijatrijskoj bolnici. Psihijatrijski vještaci proglasili su Breivika ubrojivim, i spremnim za suđenje.

Komentara 26

MY
mycropht
21:10 15.04.2012.

Pravni sustav je postao obična karikatura. Naravno, potrebno je osigurati fer suđenje i paziti da ne nastradaju nevini, ali pravo je dignuto na nivo religije. Breivik ne zaslužuje ništa više od ekspresnog suđenja i smaknuća. Države bez problema šalju tisuće mladića da ginu u ratu, ali je problem smaknuti jednog monstruma.

AN
ančica
21:21 15.04.2012.

smrtna kazna , ane trošenje mnogo vremena i novaca na ovakvog monstruma, nije zaslužio nikakvo sudjenje, a tek zatvor ili neka umobolnica ma ni govora po kratkom postupku, šta, kakvo sudjenje,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, smrt

OB
-obrisani-
20:59 15.04.2012.

Tuzitelji traze 21 godinu za smrt 77 ljudi?!Jesam li dobro procitao?Bljak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije