Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Glavaš USKOK-u prijavio troje državnih odvjetnika

Zagreb: Branimir Glavaš odlazi iz Banskih dvora nakon koalicijskog sastanka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.02.2023.
u 17:00

Glavaš, koji je prošli tjedan zbog pristranosti tražio izuzeće suca Dražena Kevrića, no zahtjev mu je odbijen, sudu je podnio novi podnesak. U tom podnesku naveo je da je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv  bivših glavnih državnih odvjetnika Dinka Cvitana i Dražena Jelenića  te Zlate Hrvoj Šipek, aktualne državne odvjetnice i Roberta Petrovečkog, tužitelja u ovom postupku.

Ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima Gordani Getoš Magdić, Dinu Kontiću, Zdravku Dražiću, optuženima za ratni zločin u Osijeku 90-ih,  na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je u istom tonu kao i na prethodnim ročištima. Glavaš, koji je prošli tjedan zbog pristranosti tražio izuzeće suca Dražena Kevrića, no zahtjev mu je odbijen, sudu je podnio novi podnesak. U tom podnesku naveo je da je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv  bivših glavnih državnih odvjetnika Dinka Cvitana i Dražena Jelenića  te Zlate Hrvoj Šipek, aktualne državne odvjetnice i Roberta Petrovečkog, tužitelja u ovom postupku. Nakon toga tražio je da su odluči o podnesku koji je podnio u siječnju, a koji se odnosio na spomenutu kaznenu prijavu. U tom podnesku tražio je i da sud donese odluku o obustavi postupka protiv njega.

- Sud ne odlučuje o kaznenim prijavama ni obustavama postupka. To smo proslijedili  DORH-u - kazao mu je sudac Kevrić.

Osim Glavaša, nešto je sudu imala za reći i Gordana Getoš Magdić. Prvo je navela da je to primjedba na zapisnik s ranijih ročišta, a zatim je ispalo da to zapravo nije primjedba na zapisnik već njezino očitovanje. U kojem je navela da se ne slaže da se svjedoci predloženi u odnosu na nju saslušavaju. A ne slaže se ni da se iskazi svjedoka čitaju. Jer  kako kaže nema dokaza  protiv njih, pa ona ne vidi smisla u tome.

Kada su sve te tehnikalije obavljene, saslušano je nekoliko svjedoka koji su se na sudu pojavili. Neki  od svjedoka čije je saslušanje predloženo su u međuvremenu preminuli, a tijekom postupka preminula su id va okrivljenika; Ivica Krnjak i Tihomir Valentić, pa je postupak u odnosu na njih još ranije obustavljen.

Glavaš i ostali za spomenuti ratni zločin bili su osuđeni, on je veći dio kazne izdržao, no tu je presudu ukinuo Ustavni sud. Na ponovljenom suđenju glavni kamen spoticanja je Krunoslav Fehir odnosno njegov status krunskog svjedoka. Po ranijim odlukama taj mu je status ukinut te je on iskazivao kao obični svjedok. No Glavaš smatra da bi Fehir trebao biti kazneno gonjen, a DORH mu za sada nije dao za pravo, pa je odlučio čelne ljude DORH-a, sadašnje i bivše, kazneno prijaviti USKOK-u.

Komentara 6

DU
Deleted user
17:34 08.02.2023.

Sramota je naše pravosuđe, odnosno bolje rečeno krivosuđe. Sude nekome po 20-tak godina u više navrata na X ponovljenih suđenja dok ga ne osude....i to je kakti pravda i pravosuđe....pljuc I bljuv

VK
vk52
19:04 08.02.2023.

Hrvatskim herojima i zasluznim za obranu Hrvatske sude a srpske ratne zlocince trpaju u sabor fuj na to krivosudje , jadni smo mi tko nas vodi i kud nas vodi.Bolje nismo ni zasluzili.

Avatar 15545
15545
21:08 08.02.2023.

Samo u hrvatskoj moze osudjeni ratni zlocinac Glavas hodati okolo slobodan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije