Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SUSJEDA IZ PAKLA'

Gej koji je pretučen u Belgiji: Znam da ona ne predstavlja Hrvate

Yesmina Ramić
Foto: Facebook
1/2
11.09.2018.
u 11:07

Jasmina Ramić ima povijest sitnih prijestupa, još od maloljetnosti. Napadala je, navodno, i vozače autobusa

Bio je to brutalan napad, po svemu sudeći iz najgorih homofobnih pobuda, na istospolni bračni par, jednog Talijana i jednog Amerikanca koji žive u belgijskom Gentu, a koji su izveli njihovi susjedi u zgradi – mlada žena s dokumentima koji upućuju na hrvatsko državljanstvo i njezin suprug s bugarskim državljanstvom.

Vijest je sredinom kolovoza prenesena u belgijskim, talijanskim, pa i hrvatskim medijima, gdje je, u Slobodnoj Dalmaciji, dobila pomalo divlju interpretaciju koja je glasila: “Epohalan uspjeh hrvatske katoličke homofobne kulture: Hrvatica otprije poznata policiji po homofobnim ispadima u Belgiji inicijatorica je i sudionica brutalnog premlaćivanja…”

Oporavlja se u SAD-u

Mjesec dana nakon groznog napada istraživanje Večernjeg lista provedeno proteklog vikenda na mjestu događaja u Gentu otkrilo je da se hrvatska državljanka zove Jasmina (ponegdje pisano i Yesmina) Ramić, no u našem razgovoru ostavila je dojam da ne govori baš hrvatskim jezikom pa je pozvala svoju majku da joj prevodi njezine tvrdnje da “nije tačno što oni”, a majka pritom misli na premlaćene žrtve, “kažeju u novinama, razumeš”.

– Ne zna ona dobro hrvatski, zna belgijski – kaže majka osumnjičene.

No o tome što je točno i o eventualnoj kazni za premlaćivanje odlučit će sud u Gentu, ne novine, a dok Jasmina Ramić suđenje čeka na slobodi, njezin mladi suprug, koji je nanio teške tjelesne ozljede, nalazi se u pritvoru.

Amerikanac Tom Freedman, koji inače boluje od Alzheimerove bolesti, što napad na njega čini još gorim, oporavlja se u SAD-u od frakture kralježaka, a njegov suprug, Talijan Mauro Padovani, razgovarao je s nama u Gentu.

Detaljno nam je prepričao sve homofobne prijetnje i fizičke napade kojima su bili izloženi protekle tri-četiri godine od svojih susjeda u zgradi.

Čini se da je lokalna policija napravila propust jer je zaprimala prijave o homofobnim napadima blažeg intenziteta od ovoga posljednjeg, ali ipak o napadima koji su uključivali i pljuvanje u lice i šaku u glavu kojom ga je, tvrdi Padovani, Jasmina Ramić udarila jednom prilikom čim je otvorio vrata da joj odgovori na zvono. Ali policija očito nije sve te prijave shvaćala dovoljno ozbiljno.

Razgovarali su na turskom

– Svaki put kad bi me vidjela na ulici, ona bi mi dobacivala pogrdne nazive za homoseksualce. Jednom prilikom s balkona svoga stana, koji je točno iznad nas, gađala me dvjema ciglama dok sam stajao na našem balkonu. Bacala je i jaja, donje rublje… Zvao sam policiju, ali oni nisu ništa učinili, samo su napisali izvješće – govori Mauro Padovani.

U travnju ove godine, tvrdi, njegova “susjeda iz pakla” zaprijetila mu je da će ubiti i njega i njegova muža, i to nakon što su se oni požalili da vješanje tepiha s balkona, koji visi sve do njihova kat niže, nije po kućnim pravilima.

Mauro Padovani kaže kako je mržnju prema homoseksualcima iskazala odmah pri upoznavanju kad su se Padovani i Freedman uselili u zgradu u gentskoj ulici Afrikalaan.

Na dan posljednjeg napada, 6. kolovoza, Padovani i Freedman ulazili su u svoj automobil kad je na Freedmanovu stranu, tvrdi Padovani, prišla Jasmina Ramić i pljunula u staklo. Freedman je otvorio i ljubazno pitao u čemu je problem, samo da bi dobio udarac od nje i njezina muža.

Izvukli su ga sa suvozačeva sjedala i stali mlatiti na zemlji, kaže Padovani, koji je u tom trenu uzeo polugu za zaključavanje volana i izašao iz auta u želji da brani supruga i da otjera napadače. Oni su mu, međutim, oduzeli tu polugu i Padovaniju razbili glavu, a Freedman je završio s dvije frakture kralješka.

Padovani je pretrpio više udaraca metalnom polugom po rukama, nogama i leđima, ali srećom bez lomova.

– Imam mnogo prijatelja iz Hrvatske, crtača stripova poput mene, i znam da njezino agresivno ponašanje nema nikakve veze s Hrvatskom – kazao nam je Padovani.

To je logična izjava, koju u nekim drugim okolnostima ne bi možda vrijedilo ni naglašavati, ali s obzirom na fikciju koja se umiješala u izvještavanje o ovom premlaćivanju u hrvatskim medijima, izjava koja je vrijedna biti zabilježena kao vijest.

– Ne zna ona dobro hrvatski, zna belgijski – rekla nam je majka Jasmine Ramić kad smo razgovarali. Majka tvrdi da je iz Zagreba i da je prije 29 godina došla u Belgiju.

Njezina kći, koja ima koju godinu više od dvadeset, rođena je izvan Hrvatske. Susjedi u zgradi kažu da su Jasmina i njezin trenutačno pritvoreni muž Cem Bozkurt među sobom razgovarali na jeziku koji podsjeća na turski. Na njezinu Facebook profilu prijatelji joj uglavnom komentiraju objave na turskom jeziku.

Od izvora bliskih gentskoj policiji i lokalnoj crnoj kronici doznajemo da Jasmina Ramić ima povijest sitnih prijestupa još od maloljetnosti.

Napadala je, navodno, i vozače autobusa. A jedan njezin školski prijatelj, s kojim smo također razgovarali, kaže nam da je, kad su živjeli zajedno, “kupio barem tri-četiri televizora” jer bi ih ona često razbijala “kad bi postala agresivna”. Datum suđenja za ovaj incident u Gentu još se čeka.

>> Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

Komentara 27

ZE
zekinho
11:52 11.09.2018.

“Epohalan uspjeh hrvatske katoličke homofobne kulture: Hrvatica otprije poznata policiji po homofobnim ispadima u Belgiji inicijatorica je i sudionica brutalnog premlaćivanja…” A kad ono Jasmina Ramić, ciganka, muslimanka... bagra leftardska bi samo na Crkvu. Ovo što se dogodilo je samo najava onoga što će se događati po zapadnoj Europi. Muslimani koji se nikada neće asimilirati i prilagoditi zapadnom načinu života polako počinju uvoditi šerijat.. Bit će onda leftardima i njihovim "vrijednostima" bolje nego sada kada su na vlasti oni koje nazivaju fašistima čim se neka odluka ne slaže s njihovim pogledima na svijet... živjeli :)

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
12:16 11.09.2018.

Normalno da ne predstavlja Hrvate kada nije Hrvatica

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
11:35 11.09.2018.

Lepa sunarodnjakinja Esme Redzepove....100%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije