Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Frattini: Hrvatska u EU 2010. godine

23.12.2008.
u 11:20

RIM – Hrvatska bi trebala postati članica Europske unije, poželjno, do konca 2010., rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u ponedjeljak uvečer u Pordenoneu pokraj Trsta. Frattini je potvrdio kako je talijanska vlada intervenirala u Ljubljani kako bi Slovenija promijenila svoje držanje veta ulasku Hrvatske u EU.

- Razgovarali smo s novim slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji nam je zajamčio konstruktivan pristup sporu s Hrvatskom - izjavio je Frattini.

- Italija je svjesna da Slovenija, kao europska zemlja, ima pravo vidjeti riješenima svoja bilateralna pitanja. Mi ćemo joj pomoći u tome, ali djelujemo kako bi Zagreb ušao u EU - rekao je Frattini.

U srpnju ove godine u talijanskom Parlamentu, Frattini je kazao kako "Hrvatska ne može ostati izvan Europe" te kako je Zagreb prevladao mnoge poteškoće i prepreke na putu u EU u koju "mora ući do 2010.".

Dakle, Italija je, očito, preuzela ulogu posrednika u slovensko-hrvatskom sporu oko granice u Piranskom zaljevu. Osnovno za Rim je da taj spor i njegovo rješavanje ne koče ulazak Hrvatske u EU. Zbog toga utječe na Ljubljanu kako bi povukla svoj veto, a prema onome što je izjavio Frattini čini se kako je Pahor "zajamčio konstruktivan pristup", što bi moglo značiti otklanjanje veta Hrvatskoj.

Inače je o proširenju EU na balkanske zemlje Frattini u Rimu u ponedjeljak razgovarao i sa svojim švedskim kolegom Carlom Bildtom.

Na prvim stupcima prve stranice tršćanski list Piccolo objavljuje u utorak naslov: "Frattini: Italija radi za ulazak Hrvatske u EU". U podnaslovu se objašnjava kako bi "Ljubljana mogla povući svoje protivljenje".


Italija ratificirala protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u

Italija je ratificirala protokol o pristupanju Republike Hrvatske NATO-u i time postala 15. država koja je to učinila, priopćilo je u utorak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije