Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodni val

FOTO Karlovčani strepe od poplava: Vojska na terenu, Korana poplavila Športsko-rekreacijski centar

Karlovac: Izvanredno stanje na rijeci Korani
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/15
17.05.2023.
u 09:01

Tijekom noći voda se izlila preko zečjeg nasipa na desnoj obali Korane i razlila se po polju i Športsko-rekreacijskom centru, na području gdje nema stambenih objekata, a danas ujutro vojska nastavlja puniti vreće s pijeskom i postavlja zečji nasip na lijevoj obali Korane zbog predostrožnosti.

Iako vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu rastu, riječ je o daleko manjem porastu, od po dva ili tri centimetara po satu, dok su oko ponoći vodostaji rasli i po 14 centimetra na sat, pa je iza ponoći za Koranu proglašeno izvanredno stanje, dok je Kupa pod izvanrednim mjerama. U 8 sati Korana je bila na 829 cm, a Kupa na 828.

Činjenica je da su nadležni u utorak ujutro kazali da prema tadašnjim modelima rijeke ne bi trebale prijeći 800 cm, no i ogradili su se da se modeli mijenjaju često te da se pripremaju kao da će se dogoditi da rijeke nabujaju više od 800 cm, pa je podijeljeno i raspoređeno na tisuće vreća s pijeskom diljem lokacija za koje se predviđa da bi ih mogle poplaviti rijeke.

Tijekom noći voda se izlila preko zečjeg nasipa na desnoj obali Korane i razlila se po polju i Športsko-rekreacijskom centru, na području gdje nema stambenih objekata, a danas ujutro vojska nastavlja puniti vreće s pijeskom i postavlja zečji nasip na lijevoj obali Korane zbog predostrožnosti.

Kupa je također u blagom porastu, no zečji nasipi i boks barijere koje postoje u naseljima koja su branjena uzvodno i nizvodno od grada, za sada situaciju drže pod kontrolom. Inače, u utorak je u Karlovcu na punjenju vreća angažirano 150 vojnika koji su i danas od velike pomoći svim službama koje djeluju u sklopu Stožera civilne zaštite.

Karlovac: Izvanredno stanje na rijeci Korani
1/15

Po podacima o stanju vodostaja, izgleda da vodeni val prolazi kroz Karlovac s obzirom na to da su vrijednosti vodostaja Korane i Kupe uzvodno od grada u stagnaciji ili opadanju.

Rijeka Mrežnica u Dugoj Resi tijekom utorka navečer i u noći izlila se iz svog korita pa su dvorišta i podrumi, garaže u nekim naseljima poplavljeni, a pod vodom je i cesta u Donjem Mrzlom Polju koja spaja Karlovac i Dugu Resu, pa je na tom dijelu i povećana gužva u prometu. S obzirom na to da se Mrežnica nizvodno od toga mjesta ulijeva u Koranu, podiže i razinu te rijeke u Karlovcu, što su nadležni predvidjeli s obzirom na to da je na tiskovnoj konferenciji jučer poslijepodne naglašeno da će ovoga puta Korana biti mnogo izazovnija od Kupe. 

Ključne riječi

Komentara 1

JR
Jr48
09:37 17.05.2023.

A di je civilna zaštita i Hrvatske vode?? Pa plaćaju se i vodne i uzvodne i nizvodne i komunalne i ko zna kakve naknade. Onda dajte tu lovu vojsci jer kod svake prirodne nepogode vojska pomaže građanima dok se ovi likovi iz voda i civilne zaštite slikaju i daju intervjue dok se iza njihovih leđa vojska lomi od posla za mizerne plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije