Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15 OPTUŽENIKA

Šverceri zlata optuženi za utaju poreza: Slali im stotine milijuna kuna

ante galo
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
11.12.2017.
u 11:19

Uskok je otkrio da su "na crno" kupovali predmete od zlata i drugih plemenitih kovina neutvrđenog porijekla, a potom su te predmete prodavali kupcima u Italiji

Uskok je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv skupine pod vodstvom Luke Gale i njegova oca Ante koje tereti da su prilikom prodaje gotovo 640 milijuna kuna vrijednog zlata utajili preko 200 milijuna kuna proreza i prireza.

Riječ je o slučaju otkrivenom nakon krađe zaplijenjenog zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije, a zbog sumnje da su fiktivnom prodajom zlata sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca u travnju prošle godine pokrenuta je velika akcija u kojoj je uhićeno 15 osoba.

Nakon pokretanja istrage Uskok je isticao da su Luka i Ante Gale okupili mrežu tvrtki koje su primale novac iz Italije i prale ga fiktivnom kupovinom zlata, a mediji su tvrdili da je jedna od talijanskih tvrtki s kojima su surađivali povezana je s američkom istragom protiv jednog peruanskog narko kartela.

Tužiteljstvo je prilikom pokretanja istrage objavilo da su u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit 'unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove'. No, u priopćenju u kojem obavještavaju o podizanju optužnice navode tek da je cilj skupine bio probavljanje nepripadne materijalne koristi "neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost te neprijavljivanjem i neplaćanjem dužnih iznosa po osnovi poreza i prireza na dohodak".

Uskok tvrdi da su organizatori skupine uz pomoć Peje Ivića i drugih zasad nepoznatih osoba na području Hrvatske i Italije 'na crno' kupovali predmete od zlata i drugih plemenitih kovina neutvrđenog porijekla, a potom su te predmete prodavali tvrtkama u Italiji "posredstvom tri hrvatska trgovačka društva" kojima su upravljali optuženici.

Nakon što su talijanske tvrtke platile račune optuženici su "izvršili neosnovana plaćanja fizičkim i pravnim osobama za robu koju im te osobe nisu stvarno isporučile. Istodobno su naložili knjiženje dijela nevjerodostojnih računa i ugovora tih fizičkih i pravnih osoba, uključujući i nevjerodostojne račune navodnih dobavljača u kojima je neosnovano iskazan iznos poreza na dodanu vrijednost, dok za dio izvršenih plaćanja uopće nisu vodili poslovne knjige i nisu podnosili porezne prijave", ističe Uskok.

"Nakon realizacije planiranih transakcija, odnosno navedene uplate novčanih sredstava na račune društava i fizičkih osoba na temelju neistinite dokumentacije, novac su, sukladno planu i dogovoru, sve u cilju utaje dužnih davanja po osnovi poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak", optuženici podizali u gotovini te ga u bankama i mjenjačnicama mijenjali u euro i druge valute i predavali organizatorima.

Uz Luku i Antu Gale Uskok je optužio Peju i Antonija Ivića, Dragana Bošnjaka, Pavla Pavlovića, Damira Premužića, Josipa Jelavića, Tomislava Šikića, Tonija Sliška, Zorana Stojića, Aleksandra Štibrića, Cipriana Petra Lugujana, Gorana Tušaka i Vinka Šutala.

 

Komentara 9

CA
campa
11:55 11.12.2017.

Pošto je u ovom slučaju u igri veliki novac otpočeti će već poznate igre Hrvatskog pravosuđa koje će se otezati i po nekoliko godina sa već" zna se " pozitivnim završetkom za optuženike.Represije i kazne se trebaju bojati u našoj (njihovoj)državi trebaju se bojati samo rođačko neumreženi i sirotinja.I na kraju će još dobiti odštetu zbog klevetanja i duševnih boli.

BL
bluesclues
12:16 11.12.2017.

jako daleko su ovi od najvecih lopina u Hrvatskoj - da su utajili stotinjak milijardi poreza, onda bi plenkovic i maric osnovali nekakvo povjerenstvo i sve prebacili na teret gradjana Hrvatske - ovo su taman iznosi da pravosudje i uskok pokazu da kao nesta rade, a tolko zamraci svaki prosjecni hdz-ovac za vrijeme svog mandata u saboru...

KU
kupatilo
12:43 11.12.2017.

Nista od toga nece biti.Jos se sudci vesele svom djelu kolača a ne kazni i pravdi a i odvhetnici najveci lešinari i oni ce svoje naplatiti.A micemo uz sve ovo jos i sami placati taj cirkus kojice trajati godinama.Kod nas se umjesto srece daje uhvacen i biti kaznjen neki lopov odma uvuče strah.U smislu NEMA OD TOG NISTA SAMO JOS JEDAN TROSAK SVIMA NAMA.Zato bi najbolje bilo da ukinemo sudove manjecemo imat troska i jos sve te lopove nakraju moramo platit.Lopovi=kriminalac+sudac+odvjetnik!Osuđenik=građanin RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije