Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomen

Fašisti su etnički najhomogeniji kraj željeli priključiti Mađarskoj

'VARAZDIN/MEDJIMURJE Cakovec,250308 Vladimir Kalsan... Snimio Vjeran Zganec - Rogulja'
'Vjeran Zganec - Rogulja'
06.04.2011.
u 13:03

Prema riječima Vladimira Kalšana, ravnatelja Muzeja Međimurja, u Drugom svjetskom ratu zatvoreno je i internirano 1839 Međimuraca, 848 ih je ubijeno ili su umrli od ratnih nedaća, a poginulo je 329 partizana

SVETI JURAJ U TRNJU - Oslobođenja Međimurja 6. travnja 1945. godine jedan je od najsvjetlijih događaja u novijoj međimurskoj povijesti - istaknuo je župan Ivan Perhoč nakon polaganja vijenaca u spomen-parku međimurskim partizanima na groblju u Svetom Jurju u Trnju.

Prema riječima Vladimira Kalšana, ravnatelja Muzeja Međimurja, u Drugom svjetskom ratu zatvoreno je i internirano 1839 Međimuraca, 848 ih je ubijeno ili su umrli od ratnih nedaća, a poginulo je 329 partizana. Fašisti su imali namjeru Međimurje, etnički najhomogeniji kraj, priključiti mađarskoj državi. U spomen na slavnu, herojsku prošlost antifašističkih snaga koje su oslobodile Međimurje, 6. travnja obilježava se kao Dan oslobođenja. Borbe su počele 1. travnja, a završile su u drugoj polovici travnja 1945. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
14:02 06.04.2011.

- Što se tiće nekakvih borbenih djelovanja u Međimurju, -toga definitivno gotovo da nije bilo Notorna je LAŽ da su Međimurci značajnije sudjelovali u II WW, osim što su bili mobilizirani u njemačke postrojbe Za boračke pemzije su jedan drugomeme potpisali, tako da međimurje ima boraca toliko da bi prema tom broju Međimurci bili kadri sami izvesti invaziju i Normandiji. LAŽU i prekrajaju povjest i dan danas

OB
-obrisani-
05:56 09.04.2011.

Koliko se sjećam, u parku pored Starog grada,bio je spomenik Bugarima, kako je na njemu pisalo, oslobodili Međimurje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije