Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bosna i Hercegovina

Evakuacija zbog poplava, tisuće ljudi ostale bez struje

poplava
Foto: Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL
14.05.2014.
u 16:45

Kiše u cijeloj BiH donijele su katastrofalne posljedice, institucije i građani pokušavaju obuzdati vodene bujice, ugrožene kuće, ljudi, životinje...

Zbog obilnih kiša, poplava i velike materijalne štete, brojne su općine u Bosni proglasile izvanredno stanje. Nabujale rijeke danas su nosile sve pred sobom, a nekoliko mostova u Sarajevu je bilo zatvoreno za promet zbog nabujale Miljacke.

Kuće pod vodom

Veliki broj kuća na prostoru Sarajeva je pod vodom, nekoliko osoba je evakuirano, a rijeke su probile nasipe. Oni koji su pogođeni poplavama u pojedinim naseljima u blizini Sarajeva za događaje krive izvođače radova na koridoru Vc.

- Zatrpali su potok i sada se voda tu zaustavlja i plavi kuće. Radnika danas nema na gradilištu, a razina vode raste - pričaju stanovnici naselja Vlakovo. Oni koji tu žive skoro pola stoljeća kažu kako ne pamte ovakve poplave, te kako netko za ovo stanje mora odgovarati jer odgovarajuće mjere nisu poduzete. U pojedinim dijelovima izlile su se rijeke Dobrinja i Bosna, u naseljima Otes, Stup, Sastavci i Doglodi, a problemi postoje i u mjestima gdje je došlo do izlijevanja potoka. Takav slučaj je u Pionirskoj dolini, a u općini Centar u Nahorevu je došlo i do pokretanja klizišta. Zemlja se odronila na cestu pa voda koja inače ide putem izravno teče u pojedine kuće.

Voda u trafostanicama

Voda je u Sarajevu čak došla do trafostanica, tako da pojedini dijelovi grada danas nisu imali električnu energiju.

- Bez struje je ostalo više tisuća potrošača, priopćeno je iz Elektroprivrede BiH. Poplave su ugrozile i isporuku plina u glavnom bh. gradu, a sve raspoložive ekipe su na terenu gdje pokušavaju umanjiti štetu. Njihovi napori sada izgledaju kao sizifovski posao jer su meteorolozi najavili kako će kiša obilno padati i iduća tri dana. I nije samo kiša problem. Na cestovnom pravcu Foča - Sarajevo, preko prijevoja Rogoj u samo nekoliko sati napadalo je čak 30 centimetara snijega. Snijeg je padao i na području Trnova, a vozači se pozivaju na oprez zbog brojnih odrona na cestama. Premda od kiša mogu jedino profitirati pojedine općine s obzirom na hidroakumulacijske objekte koji se u njima nalaze, načelnike s kojima smo razgovarali brine ovakva situacija zbog poljoprivrednika, stoga tvrde da će pronaći način da im pomognu u saniranju štete. Više od 100 radnika Robota u Rajlovcu bilo je zarobljeno u objektu koji je u cijelosti opkoljen vodom.

Kako je potvrdila Saima Hodžić, radnica Robota, svi kupci su evakuirani, a radnici su ostali blokirani. Jako nevrijeme je pogodilo i Hercegovinu u noći s utorka na srijedu, ali nisu zabilježene materijalne štete. 

>> S Mađarima protiv poplava i leda na Dunavu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije