Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIRIJA

Evakuacija civila iz Alepa odgođena, nitko ne odgovara zašto

alep
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
14.12.2016.
u 09:11

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu da je ukupno 6000 civila napustilo Alep u posljednja 24 sata te da je u istom razdoblju 366 pobunjenika položilo oružje i otišlo iz grada

Izvlačenje civila i pobunjenika iz sirijske metropole Alepa najavljeno za srijedu u zoru kasni nekoliko sati i moglo bi biti odgođeno do četvrtka, izvijestili su mediji s terena, a oporbeni čelnik je za zastoj optužio Iran i šijitske milicije koje se bore na strani predsjednika Bashara al-Assada.

Dogovor pod rusko-turskim pokroviteljstvom obznanjen u utorak navečer predviđa izvlačenje civila i pobunjenika koji još drže preostale položaje u tom drugom po veličini sirijskom gradu koji je pao u ruke Assadove vojske.

Evakuacija je trebala početi u srijedu u 4 sata po srednjoeuropskom vremenu, izvijestili su Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) i mjesni izvori. No tri sata poslije, dvadesetak zelenih autobusa koji su čekali u četvrti Salahedin podijeljenoj na režimski i pobunjenički dio, još se nisu pomaknuli s mjesta, javio je novinar. Vozači autobusa spavali su u svojim vozilima i nijedan civil ni pobunjenik nije se mogao vidjeti u blizini.

Zasad nema nikakva obrazloženja pobunjenika, režima, Moskve ni Ankare. Pobunjenički izvori rekli su da primirje ostaje na snazi unatoč odgodi evakuacijskog plana.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu da je ukupno 6000 civila napustilo Alep u posljednja 24 sata, te da je u istom razdoblju 366 pobunjenika položilo oružje i otišlo iz grada.

U posljednjem pobunjeničkom džepu u Alepu u četvrti Al Mashhad, velik broj civila je izašao na ulicu u 4 sata iščekujući vijesti u vezi s autobusima. Mnogi su proveli noć na nogostupima zbog nedostatka skloništa.

Dogovor o evakuaciji su u utorak navečer objavile su pobunjeničke skupine, a potvrdile Rusija i Turska, pokrovitelji režima Bashara al-Assada, odnosno oporbe, nakon međunarodne bure koju su potaknuli užasni zločini nad civilima počinjeni u četvrtima koje je vojska ponovo zauzela.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nevolim_isil
nevolim_isil
10:44 14.12.2016.

Zna se zašto... al-Nusra ne želi otići jer se žele i dalje boriti i teoririzarti ostale, strani agenti žele pobjeći i spasiti glavu, civili žele ostati sa legalnom vlašću. Imaju 2-3 dana da rješe svoje peripetije ili vojska nastavlja dalje akcije...

LI
Liberdad
11:41 14.12.2016.

Što sad, autobusi su došli i čekaju. Znači postoji dobra volja od strane vlade. Takve evakuacije su organizirane diljem Sirije i uvijek su funkcionirale. I prije ovih zadnjih borbi ta su im opcije bile ponuđene više puta i autobusi suu čekali, ali nitko nije došao. Očito se teroristi još ne daju, a ne daju ni civilima da izađu. Pa gdje to još ima osim u Siriji da se poraženi vojnici (u ovom slučaju ne samo vojnici već teroristi) autobusima prevoze na druga mjesta opet u Siriji odakle opet mogu napadati, a mogu zadržati čak i lako naoružanje???!!! I još odustaju od dogovora i rade probleme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije