Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac iz EU

Glavne primjedbe iz Bruxellesa: U čemu smo najslabiji, a u čemu nejasni

Grčić
Foto: Pixsell
22.02.2014.
u 15:57

Važan je cilj - Partnerski sporazum mora precizno definirati što država želi postići na raznim područjima od ribarstva, prometa, tržišta rada do zaštite okoliša.

Od svih područja u koja Hrvatska planira usmjeriti investicije iz fondova EU prometni sektor najslabije je ocijenjen u dokumentu u kojem je Europska komisija sažela svoje primjedbe na prvu verziju nacrta Partnerskog sporazuma, najvažnijeg strateškog dokumenta koji svaka od 28 zemalja mora izraditi kako bi koristila europske fondove do 2020. godine.

Hrvatska ne kasni u izradi svog Partnerskog sporazuma, zasad je samo 7 od 28 zemalja predalo konačne i službene verzije tog dokumenta, a krajnji je rok 22. travnja. No prema sadržaju Komisijinih kritika i primjedbi na prvu verziju neslužbenog hrvatskog nacrta, koje je EK poslao Ministarstvu regionalnog razvoja 15. studenog 2013., vidljivo je da stručnjaci iz Bruxellesa smatraju da je Hrvatska najslabija u strateškom planiranju u prometnom sektoru: “Nema jasne strategije, glavni investicijski prioriteti i tematski ciljevi vrlo su široko definirani. Nema jasnog fokusiranja i određivanja prioriteta. Nije moguće analizirati koherentnost strategije zbog nedostatka fokusiranosti i općenitosti”, piše u primjedbama Europske komisije od 15. studenog 2013. u koje je Večernji list imao uvid.

Taj dokument s primjedbama Komisije nije javan, a primjedbe koje su u njemu navedene ne moraju nužno značiti da hrvatska ministarstva loše rade svoj posao. No primjedbe iz Bruxellesa daju uvid u ono što EK traži od Hrvatske u pisanju strateškog dokumenta kakav Hrvatska vjerojatno nikad dosad nije izrađivala. Partnerski sporazum mora vrlo precizno definirati ciljeve koje država želi do 2020. postići na raznim područjima od ribarstva do prometa, od tržišta rada do zaštite okoliša.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Popravni u prosincu

Kao primjer kakvi se detaljni podaci traže može poslužiti nešto iz planiranja gospodarskog rasta ribarstva. U prvoj verziji nacrta Partnerskog sporazuma Hrvatska kao argumente za rast navodi “povoljne zemljopisne i klimatske uvjete” te “povijesnu tradiciju”. Iako bi se svi složili s tvrdnjom da Hrvatska to nedvojbeno ima, Komisija smatra da su te tvrdnje preopćenite, odnosno mogu značiti sve i ništa. “Previše su generičke i nisu potkrijepljene dokazima”, navodi se u primjedbi Komisije, čime se potiče Hrvatsku da bolje obrazloži gdje točno vidi potencijale za rast u ribarstvu.

– Ne komentiramo dokumente koji neslužbeno iscure u javnost, no općenito mogu reći da je naša komunikacija s državama članicama pri izradi partnerskih sporazuma konstruktivna i iskrena. Ta komunikacija ne bi trebala biti tumačena dramatično ili kao neuspjeh – kaže Shirin Wheeler, glasnogovornica europskog povjerenika za regionalni razvoj Johannesa Hahna, čiji tim stručnjaka u konačnici odobrava partnerske sporazume svih 28 zemalja.

"U prosincu je upućen dorađeni nacrt dokumenta"

Opći, neslužbeni zaključak Europske komisije na prvu verziju, koju je ministarstvo Branka Grčića poslalo u listopadu 2013., glasio je ovako: “ne radi se o strateškim i ciljanim, već općenitim, fragmentiranim i ne sasvim konzistentnim elementima podataka”. No od studenog do danas Grčićevo ministarstvo u koordinaciji sa svim drugim ministarstvima popravljalo je hrvatski dokument prema primjedbama Komisije.

– Komentare koje spominjete dobili smo na radnu verziju Partnerskog dokumenta iz listopada prošle godine. U prosincu je upućen dorađeni nacrt dokumenta, a pripremljen je i najnoviji nacrt koji ćemo ovih dana poslati Komisiji – kaže Matija Derk, pomoćnik ministra Branka Grčića. – EK je u sklopu neformalnog dijaloga iznosio preporuke i mišljenja vezana uz potrebu da se planirane investicije fokusiraju na manji broj prioritetnih područja u svim sektorima, pa tako i u području prometne infrastrukture. To nije ništa neobično jer sličnu razinu dijaloga EK vodi sa svih 28 zemalja članica – dodaje pomoćnik ministra Derk.

Kompliciran zadatak

Partnerski sporazum služi kao temelj za povlačenje novca iz fondova EU do 2020., a kompliciran je za izradu jer taj dokument mora unaprijed odrediti u kojim područjima investicije mogu polučiti najveći učinak u smislu gospodarskog rasta i zapošljavanja. Primjerice, čak i kad je riječ o razminiranju, u koje Hrvatska također želi usmjeriti dio europskog novca, Komisija želi biti sigurna da ono neće biti samo sebi svrha, već da će se na razminiranom području odvijati neka gospodarska aktivnost.

>>Grčić: Novac nije izgubljen, nijedan euro neće biti neiskorišten!

>>Grčić: Ne gubimo ni euro. Maletić: Nije stigao nijedan

Komentara 8

OS
osica
17:41 22.02.2014.

"generički, preopćenit, nije indetifciran,bez dokaza, bez stategije, općenit , s frazama , prebrojno,,,, nejasno, preslabo......", - ima li išta što valja u tom važnom dokumentu ? zar ste mislili da ste doma ?

Avatar Florida_manatee
Florida_manatee
17:03 22.02.2014.

Da pa nece tamo prolazit ono sto prolazi ovdje. Ovdje se njihov program svodi na par tri rijeci. Red, rad i rast. A kad ih pitaas da poblize objasne onda nemaju pojima. To su im sad i u EU rekli. Objasnjenja. Kako, kada i koliko. Nemos radit plan bez detaljnog plana i objasnjenja.

NV
novo vriijeme
18:52 22.02.2014.

Bla,bla,bla,bla..... Naravno Vlada koja misli da je pametna i ignorira stručnjake može napisati samo politički govor kao dokument za fondove EU. Stručnjaci su marginalizirani, zamoljeni da odsele ili strpani u penziju. A možda ih ne žele jer smetaju privatizaciji. Akoko se neke grane oporave fonodovima EU propade stečaj i privatizacija za 1 kunu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije