Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macron na vojnoj paradi

Europa nam je potrebna, želimo i zajedničku vojsku

Foto: REUTERS/Charles Platiau
1/10
15.07.2019.
u 20:22

Sporazum o njemačko-francuskoj suradnji koji je potpisan u siječnju u Aachenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru obrane, bio je uvod stvaranju europske vojske

Nikada od Drugog svjetskog rata Europa nije bila tako potrebna. Stvaranje zajedničke vojske Europe, u savezu s NATO-om čijih slavimo 70 godina, za Francusku jest prioritet, kazao je jučer francuski predsjednik Emmanuel Macron na mimohodu u povodu državnog praznika Dana pada Bastille. Tvrđava je pala prije 230 godina i bio je to ključan događaj Francuske revolucije.

Borba i protiv terorizma

Osim njemačke kancelarke Angele Merkel, među gostima francuskog predsjednika bili su predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Trupe deset zemalja iz Europske inicijative za intervencije – nastale prije godinu dana – uključujući Francusku i Njemačku, sudjelovale su na tradicionalnom mimohodu na Elizejskim poljanama na Trgu Concorde kojim se obilježavala obljetnica pada Bastille. Mimohod je uključio ukupno oko 4300 vojnika, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

Macron danas u Srbiji

Predsjednik Macron, kojem najveću potporu daje njemačka kancelarka Merkel, pod svaku cijenu želi stvoriti europsku vojsku, unatoč oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa. Sporazum o njemačko-francuskoj suradnji koji je potpisan u siječnju u Aachenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru obrane, bio je uvod stvaranju europske vojske. Ta bi vojska, osim borbe protiv terorizma, imala zadatak braniti Europu od zemalja poput Rusije, Kine ali i SAD-a. U međuvremenu, Macron stiže danas u ponedjeljak u dvodnevni posjet Srbiji, koji je bio zakazan za prosinac 2018., ali je otkazan zbog prosvjeda “žutih prsluka” u Parizu i diljem Francuske.

Tijekom posjeta, uz brojne bilateralne aktivnosti, Srbija i Francuska potpisat će 20 sporazuma, među kojima je pet vezano uz naoružanje i vojnu opremu. Između ostalog, jedna od glavnih tema bit će i dijalog između Srbije i Kosova koji se trebao održati u Parizu 1. srpnja, ali je odgođen zbog napetosti između Prištine i Beograda. Poznato je da se predsjednik Macron, kao i Merkel, protive bilo kakvoj razmjeni teritorija ili razgraničenja. Prvi je to posjet francuskog predsjednik Srbiji od 2001. godine kada je Jacques Chirac stigao u zemlju koja se tek oslobodila vlasti Slobodana Miloševića.

 

Komentara 7

DI
Direkt
21:25 15.07.2019.

Dvodnevni posjet!? 180 godina suradnje? Kupnja raketa i vojna suradnja? Kompromis za Kosovo?. Očito se Srbiji isplatila neutralnost. Podsjećam da je kineski predsjednik boravio 3 dana,a Putin i Merkel dva dana! Slučajnost?

FR
francuz52
22:38 15.07.2019.

Francuzi i Srbi su prijateljski narodi. Da nije bilo NATO napada na Srbiju danas bi odnos bio u očima naroda kao s Rusijom

MM
Marko_M
22:28 15.07.2019.

Francuska i Srbija su stari prijatelji i sad se vracaju na vlastite vrijednosti od prije... nista novo. Ocekivano

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije