Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josep Borrell

EU: Novi paket sankcija uključuje embargo na uvoz nafte, moraju ga odobriti države članice

Sarajevo: Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell posjetio bazu u Butmiru
Armin Durgut/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.05.2022.
u 17:35

Prijedlog sankcija trebaju odobriti države članice.

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell najavio je da će novi paket sankcija protiv Rusije uključivati izvoz nafte, još više ruskih banaka te osobe odgovorne za širenje lažnih vijesti i dezinformacije.

Borrell je preko Twittera poručio da se radi na šestom paketu sankcija koji predviđa isključenje iz SWIFT-a još više banaka, proširenje popisa sankcioniranih na širitelje dezinformacija te uvoz ruske nafte.

 

Očekuje se da će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstaviti šesti paket sankcija u srijedu ujutro u Europskom parlamentu.

A što s Mađarskom?

Prijedlog sankcija trebaju odobriti države članice. Podsjećamo, Mađarska je ranije najavila kako nikad neće glasovati za embargo ruske nafte s obzirom na to da oni zadovoljavaju najveći dio svojih potreba za plin upravo iz izvoza ruskog plina. A nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao odluku prema kojoj ruski energetici se moraju plaćati u rubljama, mađarska strana navela je kako je to i učiniti.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs je u ponedjeljak na svom Twitteru u komentaru na članak objavljenom u njemačkom ZDF-u naveo je da se Budimpešta i dalje protivi uvođenju europske zabrane na uvoz ruske nafte i plina.

-  Stav Mađarske vezan uz bilo koji embargo nafte i plina nije se promijenio. Ne podržavamo ga - kazao je.

 

Pratite OVDJE rat u Ukrajini

Rusija planira službeno objaviti rat Ukrajini?

 
 


 

 

Komentara 1

KO
Kolibri
19:19 03.05.2022.

nema potrebe žuriti sa izazivanjem podjela u eu, embargo na naftu i plin je teško uvesti preko noći za to treba vremena. puno efikasnije je pomoći ukrajincima da se obrane i dati podršku bjeloruskom pokretu otpora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije