Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSNIVA SE TROČLANO PREDSJEDNIŠTVO

EU kreće u veliki dijalog s građanima, a bitnu ulogu bi mogla imati i Dubravka Šuica

Foto: POOL/REUTERS/PIXSELL/European Union/XINHUA/PIXSELL
1/3
11.03.2021.
u 06:30

Prije pandemije plan je bio da Konferencija započne u Dubrovniku u svibnju 2020. i da se nastavi po gradovima EU

Konferencija o budućnosti Europe, zamišljena puno prije globalne pandemije kao platforma za veliku reformu Europske unije, konačno je pokrenuta jučerašnjim svečanim potpisivanjem zajedničke deklaracije između triju najvažnijih institucija EU, no u pregovorima o tome kako bi trebala izgledati, ta je Konferencija lišena jasnog cilja i nakrcana brojnim funkcijama.

Umjesto jednog predsjednika, imat će tročlano Predsjedništvo i Izvršni odbor s 9 članova i 12 promatrača, a status promatrača ponuđen je još na najmanje pet strana. Neslužbeno doznajemo da bi na čelu Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe trebala biti Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Novi početak

Kad je prije godinu i pol imenovana na tu visoku dužnost u Komisiji pod predsjedanjem Ursule von der Leyen, činilo se da, iako nema konkretnog portfelja, Šuica ima koliko-toliko važnu ulogu jer ju je Von der Leyen odredila kao glavnu osobu uime Europske komisije za pripremu Konferencije o budućnosti Europe. No, sada, kad u predsjedništvu te Konferencije sjedi i sama predsjednica EK, moguć je i zaključak da je Šuičina uloga pala u drugi plan i da će Hrvatica na mjestu potpredsjednice Europske komisije do kraja mandata (2024.) ostati praktički najnezaposlenija dužnosnica u Ursulinoj Komisiji.

Ipak, Šuica jučer poručuje da nije tako i da je čeka veliki posao. Tročlano predsjedništvo Konferencije, u kojem sjede predsjednici triju institucija EU (Komisije, Parlamenta i Vijeća), bit će na čelu samo simbolički, dok će operativno vodstvo biti na Izvršnom odboru, a na čelu tog tijela trebala bi biti Šuica. Ostatak IO-a činit će predstavnici – opet – Komisije, Parlamenta i Vijeća.

– Ovo je novi početak za EU. Konferencija o budućnosti Europe bit će jedinstvena prilika za europske građane i civilno društvo da oblikuju europsku budućnost, naš zajednički projekt funkcionirajuće europske demokracije – rekao je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli na potpisivanju zajedničke deklaracije s Ursulom von der Leyen i Antonijem Costom, premijerom Portugala, koji trenutačno predsjeda Vijećem EU.

– Danas pozivamo sve Europljane da kažu što misle, u kakvoj Europi žele živjeti, i da nam pomognu da takvu Europu izgradimo. Očekivanja građana su jasna: žele sudjelovati u odlučivanju o budućnosti Europe, o stvarima koje utječu na njihov život. Obećanje koje im dajemo danas jednako je jasno: mi ćemo slušati. I potom ćemo djelovati – rekla je predsjednica Europske komisije, gospođa Von der Leyen.

Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL

I dalje ih želimo ugostiti

Ali, nije sigurno da će vrle nove izjave europskih čelnika koji su potpisivali deklaraciju pratiti jednako vrla i dinamična rasprava građana koji bi trebali sudjelovati u raspravama na Konferenciji o budućnosti Europe. Ponajprije jer je popis tema za raspravu iznimno široko postavljen, a onda i stoga što ne postoji nikakvo jamstvo da će rezultat te rasprave biti uzet u obzir, odnosno da će rezultat Konferencije o budućnosti Europe išta bitno promijeniti.

Drugo, rasprava građana tijekom višemjesečne Konferencije mogla bi biti otežana jer se, zbog globalne pandemije, predviđa rasprava na daljinu, u virtualnom svijetu. Prije izbijanja pandemije, planovi su bili da Konferencija započne u Dubrovniku 9. svibnja 2020. i da se nastavi nizom fizičkih okupljanja građana u agorama u raznim gradovima EU. Sada se o fizičkim okupljanjima tijekom Konferencije o budućnosti Europe govori samo kao o dodatku virtualnoj raspravi.

Hrvatska je, neslužbeno doznajemo, i dalje na stavu da želi ugostiti jedan događaj te Konferencije ako to epidemiološke prilike budu dopuštale. Zasad se ne predviđa da Konferencija o budućnosti Europe preporuči ikakvu promjenu temeljnog ugovora EU. A pregovori o tome kako bi ta Konferencija trebala izgledati oduljili su se, među ostalim, i zbog toga što države članice nisu željele vidjeti jednog europskog federalista na mjestu predsjednika Konferencije. Taj kojeg Vijeće EU nipošto nije željelo je Guy Verhofstadt, belgijski europarlamentarac, a zbog inzistiranja Europskog parlamenta na njegovoj kandidaturi smišljeno je tročlano Predsjedništvo umjesto jednog jedinog predsjednika. 

Komentara 33

AE
a e
06:38 11.03.2021.

Triba javit ovima u EU da se ne sramote......Dubravka je obična lopina iz HDZa....baš neprimjereno

SI
sisavac
06:59 11.03.2021.

ček malo, oni misle javnim novcem plaćati propagandu u medijima, koji će stvarati dojam da je njihova ideja super i napredna?! dal znate da eu za propagandu godišnje izdvaja više nego mi za obranu? znate što je propaganda? znate da svi mediji koji uzimaju od njih novce i objavljuju njihove stavove sa odobravanjem svojih novinara, da su to režimski mediji, i da bi se tako trebali deklarirati, a ne se skrivati iza'ugledni...'? dal je njima u eu jasno da ih veliki dio ljudi u eu ne podržava, ali zbog politike blokiranja suprotnih stavova ispada da uživaju veliku podršku? da eu provodi politiku u biti socijalizma, komunizma? dal će u tom povjerenstvu biti predstavnik amerike? barem kao promatrač. dal to eu treba? da ima kukavičje jaje u baš svakoj eu instituciji?

Avatar lvan12
lvan12
07:12 11.03.2021.

Još malo ničem i nikom potrebne birokracije, koju nitko nije birao sa nula legimiteta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije