Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisak na Bruxelles

Erdoğan postaje 'ministar za migracije' EU

Migranti
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.01.2020.
u 23:00

Brojni su analitičari upozorili da bi se uključivanjem Turske u rat u Libiji, što je Ankara i najavila, mogao povećati broj izbjeglica

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ponovno pravi pritisak na zemlje članice Europske unije nazivajući ih nehumanima i nemoralnima te ponovno prijeti puštanjem migranata jer, kako kaže, Turska više ne može podnijeti sama taj veliki teret. Erdoğan tvrdi da 250 tisuća migranata bježi prema Turskoj iz sjeverozapadne sirijske pokrajine Idlib i da će im Ankara pokušati spriječiti prelazak granice.

Najviše izbjeglica na svijetu

Turska je do sada, kako tvrdi Erdoğan, primila oko 3,7 milijuna izbjeglih Sirijaca, što je najveći broj na svijetu pa zemlja strahuje od novog izbjegličkog vala iz Idliba. Gotovo tri milijuna Sirijaca živi u tom zadnjem velikom području koje kontroliraju džihadisti, a stanovništvo bježi jer su ruske i sirijske snage prošli mjesec pokrenule vojnu ofenzivu.

Turski predsjednik Erdoğan, koji je u četvrtak pokrenuo ulazak svojih snaga u Libiju, u koju ih je pozvala međunarodno priznata vlada. Time je postao europski “ministar” za migracije zato što će moći kontrolirati dolazak novog broja migranata iz Sirije i Libije na Stari kontinent. Tako će nastaviti praviti pritisak na EU i, kada god mu ne udovolji, moći će prijetiti puštanjem migranata. Čas zbog kritike i neodobravanja njegove vojne ofenzive, a čas zbog novca.

Naime, europske su zemlje snažno kritizirale Tursku zbog pokretanje vojne operacije protiv kurdske milicije (YPG) u Siriji, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Erdoğana se kritiziralo i zbog stalnog kršenja ljudskih prava, zatvaranja novinara i neistomišljenika te političkih protivnika pod krinkom da surađuju s terorističkom organizacijom. Isto tako, Europa je obećala, i dala, Turskoj pomoć za migrante. Međutim Erdoğan tvrdi da je od obećanih šest, isplatila samo četiri milijarde eura te traži isplatu do kraja.

Dvije devastirane zemlje

Indikativno je da su dvije devastirane države, u kojima već devet godina traje građanski rat, Sirija i Libija, ključne za migrantsku i izbjegličku situaciju u Europi. Erdoğan je već vojno prisutan u Siriji, a sada turska vojska stiže i u Libiju, iz koje u zadnje vrijeme preko Mediterana velik broj migranata odlazi u Europu.

Turski sultan Erdoğan danas kontrolira migrantski put s Bliskog istoka u Europu preko Grčke, a sada želi pod kontrolu staviti i afričku rutu u Libiji, kroz čije kampove prolaze stotine tisuća izbjeglica prema Italiji, Španjolskoj i Francuskoj. Erdoğan će, nakon Sirije, i u Libiji dobiti novi adut za ucjenjivanje zemalja članica EU, u kojima zbog migranata dolazi do porasta populista i desničarskih stranki.

Zemlje članice EU bile su prisiljene s Turskom 2016. godine potpisati ugovor o migrantima kako bi se zaustavio svakodnevni dolazak tisuća brodovima na grčke otoke u Egejskome moru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije