Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deksametazon

EMA ubrzano odlučuje o novom lijeku protiv COVID-19

FILE PHOTO: A pharmacist displays a box of Dexamethasone at the Erasme Hospital amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Romana Kovačević
04.09.2020.
u 19:32

Ako ga odobre, bit će dostupan u obliku otopine za injekciju

Europska agencija za lijekove (EMA) ubrzanim postupkom počela je s ocjenom zahtjeva za davanje odobrenja za stavljanje u promet lijeka Dexamethasone Taw za liječenje hospitaliziranih odraslih oboljelih od COVID-19. U srpnju su objavljeni rezultati ispitivanja RECOVERY na bolesnicima hospitaliziranima zbog teških respiratornih komplikacija uzrokovanih COVID-19, koji su pokazali manji broj smrti bolesnika liječenih deksametazonom.

U 28 dana preminulo je 29% na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji liječenih deksametazonom, u odnosu na 41% onih na standardnoj skrbi. To je relativno smanjenje fatalnih ishoda za oko 35%. Među bolesnicima koji su primali kisik bez mehaničke ventilacije preminulo je 23% liječenih deksametazonom u odnosu na 26% onih koji su primali standardnu skrb. Lijekovi koji sadrže djelatnu tvar deksametazon već su desetljećima u upotrebi.

>> VIDEO Ivan Đikić: Ne smijemo ignorirati virus. Treba povećati broj cijepljenja protiv gripe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije