Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆINOM STRANI DRŽAVLJANI

'Egzodus bez presedana': Stotine tisuća građana napustilo Ujedinjeno Kraljevstvo

Passengers from Lisbon arrive back at Heathrow
Foto: Darren Flertcher/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL
1/3
15.01.2021.
u 13:18

Čini se da je većina tereta gubitka poslova za vrijeme pandemije pala na radnike koji nisu iz Britanije

Stotine tisuća ljudi napustile su Ujedinjeno Kraljevstvo zbog utjecaja pandemije na gospodarstvo, pokazuje studija objavljena u petak.

Događa se "egzodus bez presedana" radnika rođenih izvan države, rekli su istraživači s Londonskog ekonomsko statističarskog centra izvrsnosti.

"Čini se da je većina tereta gubitka poslova za vrijeme pandemije pala na radnike koji nisu iz Britanije i očitovala se prije kao povratnička migracija nego kao nezaposlenost", rekli su autori čija se studija temelji na podacima tržišta rada.

Trend je posebno vidljiv u Londonu, gdje je svaki peti radnik rođen u inozemstvu.

Gradska populacija pala je za 700.000 ljudi, pokazuje studija, te dodaje da bi širom zemlja brojka mogla biti viša od 1,3 milijuna ljudi.

Ako su ove brojke točne, prema studiji ovo je najveći pad britanskog stanovništva od Drugoga svjetskog rata. Nema dokaza da se sličan broj Britanaca koji žive u inozemstvu vraća u Britaniju.

Međutim, to bi mogao biti privremeni trend, rekli su autori, napominjući da bi se radnici iz inozemstva mogli vratiti nakon pandemije. Britansko gospodarstvo ovisi o radnicima iz inozemstva, a migracija mu ne prijeti samo zbog pandemije.

Mnoge se industrije plaše gubitka kvalificiranih radnika zbog britanskog odlaska iz Europske unije i strožih migracijskih propisa. 

Daljnji trend u 2021. također izaziva zabrinutost, a konzultantska tvrtka PwC napominje da mnogi parovi odgađaju rađanje djece zbog neizvjesnosti uzrokovane pandemijom.

To bi moglo rezultirati najnižom stopom nataliteta od 1900., rekao je PwC početkom siječnja.

Komentara 3

BE
berija
14:27 15.01.2021.

"Mnoge se industrije plaše gubitka kvalificiranih radnika zbog britanskog odlaska iz Europske unije i strožih migracijskih propisa." Čemu panika? Eno ih u Bosni tisuće čekaju prolazak na zapad. Neka pošalju avione u Sarajevo i prevezu ih ravno u Britaniju. Sve su to inženjeri i liječnici, zavarivači, vrhunski električari, stolari, tokari. Vesna Pusić rekla.

SI
sisavac
14:38 15.01.2021.

mi s time nemamo problema. kod nas nitko ne želi raditi niti jedan posao. uhljebničko mjesto da, al i tu se pojavljuje problem, više ne možeš samo tako zaposliti radnika ni u komunalcu, jer su male plaće, ni ekipa na plinašima više nije nešto orna, nekad bi si noge potrgali da se zaposlite u nekom distributeru plina, danas baš i ne, daju otkaze. neki dan slušam tipa iz neke gradske uprave, kako se sa blagajnicom u dućanu šali kako svi radnici koji rade za grad imaju veću plaću od njega, nekadašnji držači i nosači lopate su danas ekipa sa po 7,500 kn plaće, neto... veli da ga je sramota svoju daciu parkirati uz auto 'radnika' kad dođe klincu na roditeljski sastanak, ovaj vozi audija. krepali od smijeha, a lik mrtav hladan, u licu jadan. tek nas čekaju problemi, svi digli uha na njemačke plaće, i to traže doma, a to neće ići. ne plaća nijemac radnika toliko, a da posao ugovara po našim jediničnim cijenama. veća plaća radnika, viša cijena posla, usluge. ili mislite da npr. u madridu postoje 3 cijene jednog te istog pića, jedno na šanku, druga cijena za stolom, a treća vani na terasi?! tih par koraka konobara cijeli euro skuplje piće.

PR
prokurator
16:44 15.01.2021.

kako bez presedana, pa toliko je otišlo i iz hrvacke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije