Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZABRINJAVAJUĆA VARIJANTA'

WHO: Soj virusa otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Northwich
Foto: Jason Cairnduff/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
13.01.2021.
u 17:17

Praćenje kontakata pokazalo je da je nova varijanta virusa više zarazna

Novi soj koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o „zabrinjavajućoj varijanti”.

„Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira”, ističe WHO. „Visoke stope zaraze znače da moramo očekivati pojavu još varijanti virusa”.

Britanska varijanta virusa, VOC 202012/01, o kojoj je WHO obaviješten prvi put 14. prosinca, pronađena je u 50 zemalja, teritorija i zona, navodi UN-ova organizacija.

Rezultati testiranja pokazuju raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih varijanti virusa koje cirkuliraju u populaciji.

Praćenje kontakata pokazalo je da je nova varijanta virusa više zarazna.

Varijanta identificirana u Južnoj Africi, 501Y.V2, o kojoj je WHO prvi put obaviješten 18. prosinca, detektirana je u 20 zemalja, teritorija i zona.

Moguće je da je zaraznija od varijanti koje su do sada cirkulirale tom zemljom, ali izgleda da ne uzrokuje teže oblike bolesti, navodi WHO u biltenu objavljenom u utorak navečer.

WHO napominje da je raširenost tih dviju novih varijanti virusa vjerojatno jako podcijenjena.

Komentara 4

SO
Sobrudolf
00:15 14.01.2021.

Uzalud vam trud, Berosevi sviraci! Svejedno se necu cijepiti!!

DA
dancuo
21:48 13.01.2021.

Kako su otkrili novi soj? Ima li neka studija o tome, molim Večernji list da pokaže. Je li izoliran taj virus - gdje, kada, tko ga je izolirao i gdje su materijali o tome? Ako nemate dokaze - prestanite bezočno lagati ovaj narod jer to povlači svoje posljedice.

PI
Pipiripi4
19:37 13.01.2021.

Korona virus je prevara!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije