Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjestan ishod

Dvor i Petrinja protiv nuklearnog otpada: 'Nikakva kampanja neće promijeniti naš stav'

Čerkezovac
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
03.10.2019.
u 12:41

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović smatra da naum ministra Ćorića i Vlade neće proći

Općina Dvor ima jasan stav glede odlaganja nuklearnog i radioaktivnog otpada na području naše općine. Građani, mjesni odbori, institucije naše, Općinsko vijeće i ja kao načelnik mislimo da taj otpad treba odlagati na lokaciji gdje on nastaje. Takav stav je bio jasno iznesen prilikom sudjelovanja javnosti kod donošenja Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada RH i ne vidim da bi bilo kakvo dodatno informiranje ili rasprave, kad nema nikakvih novih činjenica, mogao taj stav promijeniti – rekao nam je SDSS-ov načelnik Dvora na Uni Nikola Arbutina, razočaran time što Hrvatska i Slovenija nisu postigle dogovor oko zajedničkog skladištenja nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško u budućem slovenskom skladištu u Vrbini. 

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić najavio je, nakon propasti dogovora sa slovenskom stranom, kampanju informiranja građana Dvora na Uni i Petrinje, odakle su najveća protivljenja formiranja Centra za odlaganje nuklearnog otpada u vojarni Čerkezovac, a sve kako bi ih se uvjerilo da je takvo odlagalište dobra opcija.

- Sve naše primjedbe su odbijene, a Općina nema nikakvog odgovora od lani, kad je Nacionalni program donesen u Saboru, vezano na naše upite za ono što se trenutačno događa s Čerekezovcem i tom Strategijom. Ni Ministarstvo zaštite okoliša ni MUP, pod kojim je sada Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, nije odgovorio na naše dopise – dodaje Arbutina istaknuvši kako je saborska odluka iz 1999. godine da Trgovska gora ostane jedina lokacija u Prostornom planu RH za ovakvo odlagalište isključivo politička odluka, jer su tri jednakovrijedne lokacije političkim lobiranjem izbrisane, bez sudjelovanja struke koja bi odlučila koja je od te četiri lokacije, u biti, najpovoljnija i najsigurnija.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović smatra da taj naum ministra Ćorića i Vlade neće proći.

- Oni su se malo zaigrali, građane se mora pitati, ne može se nešto nametati bez njihove odluke. A i upitna je sigurnost, vidjeli smo na ovom području zadnjih godina velike odrone, takvi odroni su i na Trgovskoj gori što nitko ne spominje. Ja znam da se oko zbrinjavanja otpada vrti veliki novac, no građani neće dopustiti da netko zbog svoje zarade proglasi Sisačko-moslavačku županiju neperspektivnim područjem i iseli ljude time što će razna smeća ovdje odlagati – odrješit je Dumbović koji kazuje da će, ako treba, zatražiti i referendume na razini lokalne samouprave.

I on je stava da otpad treba skladištiti u Sloveniji, kad već nude takvu opciju.

- Oni su se navikli živjeti uz nuklearnu elektranu. Ovdje nametati jedno takvo odlagalište je psihička i fizička devastacija cijelog ovog prostora. Koliko god ministar Ćorić i župan Ivo Žinić trubili o neštetnosti toga, jasno je da percepcija istodobnog postojanja ekološke proizvodnje i jednog takvog odlagališta na istom prostoru ne može egzistirati. To je područje devastirano na brojne načine u prošlosti i ovo bi bio zadnji čavao u lijes ovog dijela Sisačko-moslavačke županije – dodaje petrinjski gradonačelnik koji ističe i kako se ne može načuditi stavu sisačko moslavačkog HDZ-ovog župana Ive Žinića koji je podržao namjeru gradnje odlagališta u Čerkezovcu.

- Dok se drugi župani trude svoje županije proglasiti regionalnim parkovima, zaštićenim prirodnim područjima on se svojski trudi ovu županiju pretvoriti u županiju smeća. Ne znam zašto prodaje dušu vragu, jedino ako računa na potpunu amneziju ovdašnjih stanovnika – dodao je Dumbović.

Ključne riječi

Komentara 1

CR
CroZrakomlatNo1
13:03 03.10.2019.

Pa sta se bojite, ljudi?! Bog je izabrao sebi nas povijestni Cro narod za svoj omiljeni i izabrani narod! Dokaximo Bogu kako virujemo j njegovu Ljubav i Moc da nas cuva bez obzira na sve! Nije se Gospa tek tako slucajno naselila izmedju svojeg Cro naroda! Nije slucaj da se rodio sveti Stepinac kao Hrvat! Pa sabtojite jedan plus jedan i prepuste Bogu na nas cuva! Ostanimo u cro RKC i Bogubojazni do kraja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije