Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUKLEARNI OTPAD

Ćorić: Skladište u Čerkezovcu neće ugrožavati život nikome u Hrvatskoj ili BiH

Karlovac: Počeli radovi na gradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice i obalu Korane
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/13
01.10.2019.
u 16:11

Rješenje za odlagalište u Čerkezovcu, ukoliko u tom smjeru budemo išli, a sada je dosta izgledno da će tako biti, bit će odrađeno po najvišim ekološkim standardima, rekao je ministar

Na otvorenju gradilišta vrijednog čak 44,4 milijuna kuna na obali rijeka Korane i Mrežnice u Karlovcu gdje će se u iduće dvije godine izgraditi čak šest kilometara nasipa u sklopu sustava obrane od poplave grada Karlovca, ministar Tomislav Ćorić osvrnuo se i na pitanje skladištenje nuklearnog otpada iz nuklearke Krško.

 - S ljudima u Čerkezovcu ćemo razgovarati. Oni dijele sudbinu svih stanovnika u Hrvatskoj. Rješenje za odlagalište u Čerkezovcu, ukoliko u tom smjeru budemo išli, a sada je dosta izgledno da će tako biti, bit će odrađeno po najvišim ekološkim standardima. Ukoliko se referiramo po niz sličnih rješenja koja postoje širom Europe, ne stoji nikakav, nikakav strah. Što se tiče glasova koji dolaze s druge strane granice, tvrdim da skladište u Čerkezovcu ni na koji način ne ugrožava bilo kakav posao ili život i neće ugrožavati život i posao nikome u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini. Svaka zainteresirana strana se u ovaj posao može uključiti onda kada tehničke specifikacije projekta i njegova ekološka komponenta dođu u javnu raspravu.  Tada svatko može reći tšo misli i po tom pitanju pokrenuti bilo kakvu akciju - kazao je ministar Ćorić.

No, dodao je paušalne ocjene i političke manifesti koji dolaze s druge strane  granice i od predstavnika jedinice lokalne samouprave su totalno deplasirane.

- To je poruka svima. Ukoliko se trebaju informirati neka pitaju, a ne da siju strah među ljudima i na taj način skupljaju jeftine političke bodove - dodao je ministar zaštite okoliša. Iako lokacija još nema Studiju utjecaja na okoliš, ministar dodaje da je Studija važna i da se čekaju njeni rezultati, ali da smatra da bi i Studija trebala pokazati zbog čega je ta lokacija već desetljećima u planovima Hrvatske kao lokacija za skladištenje te vrste otpada.

- U Hrvatskoj imamo institucionalni i otpad iz nuklearke Krško i mi ga moramo skladištiti. Zajednička lokacija sa Slovenijom, poput Vrbina, za nas nije prihvatljivo rješenje - dodao je ministar Ćorić.

Komentara 2

TM
trade_mark
16:28 01.10.2019.

ako jedan hrvatski ministar to kaže, onda se nemamo ničega bojati. to mora da je istina, čista, neprikosnovena istina!

ZI
zip123
19:30 01.10.2019.

Ako je tako,zasto si ga nestavis u dvoriste?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije