Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Petrinje:

'Žinić je stranački vojnik i ne smije se suprotstaviti odlagalištu nuklearnog otpada'

Darinko Dumbović
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
26.09.2019.
u 13:40

Zajedničko odlaganje nuklearnog otpada Nuklearne elektrane Krškog u Vrbini u Sloveniji najracionalnije je rješenje za Hrvatsku, smatraju Petrinjci

Petrinjska gradska vlast i ekološke udruge danas su se oštro suprotstavile odlagalištu hrvatskoga nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na Banovini uoči konačne odluke o koja će se donijeti 30. rujna na sastanku ministara Hrvatske i Slovenije u Sloveniji.

S konferencije za novinare u Petrinji poručili su Vladi da odgovorno, argumentirano i stručno pristupi pregovorima sa Slovencima. Zajedničko odlaganje nuklearnog otpada Nuklearne elektrane Krškog u Vrbini u Sloveniji najracionalnije je rješenje za Hrvatsku, smatraju Petrinjci.

"Politika nas ne može uvjeriti da je prijedlog o odlagalištu u Čerkezovcu dobar iako se sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zauzima za takvo rješenje. On je stranački vojnik i nema političke snage da mu se suprotstavi i da se zauzme za svoju županiju. Svi žele nacionalne parkove, a mi bismo trebali biti nacionalno smeće. Moramo zaštititi svoj kraj jer tko bi kupio ekološki proizvod s područja na kojem je skladišten nuklearni otpad. Naš brend su ekološki proizvodi i manifestacije povezane s prirodom pa moramo biti odgovorni prema prirodi", rekao je saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović (Reformisti).

Aktivistica i članica Stožera pokreta "NE nuklearnom otpadu" Snježana Drvodelić upozorila je kako se očekuje i odluka o odlaganju radioaktivnog otpada iz institucija jer su naša skladišta takvog otpada već puna. Istaknula je kako to ne bi smjela biti politička odluka, nego stručna. Ocijenila je da lokacija u Čerkezovcu nije dobra jer sa susjednom Bosnom i Hercegovinom nemamo međudržavni sporazum, što je obveza kod takvih projekata, a nema ni studije utjecaja odlagališta na okoliš.

Biolog Matija Bučar iz Udruge "Zrinska gora" smatra kako se područje Banovine mora afirmirati biološkim prednostima i posebnostima. Istaknuo je da bi odlagalištem u Čerkezovcu, osim ljudi, bilo ugroženo 60 endemskih biljaka, 120 vrsta ptica i drugi primjerci biljnoga i životinjskog svijeta.

Banovina se mora zaštititi zbog svojih visokih prirodnih i povijesnih vrijednosti, a odlagalište bi nas vratilo unazad, ocijenio je Bučar te najavio znanstveni skup o toj temi.

Predstavnici ekoloških udruga su najavili kako će njihovi predstavnici sudjelovati i na velikome prosvjednom skupu u Novom Gradu u Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije