Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona odskače po broju oboljelih

Dvoje djece zbog hripavca bilo na promatranju, bilježi se širenje zaraze: 'Bolest se ciklički javlja'

Zagreb: Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dvije godine nosi se s pandemijom covid-19
Foto: Igor Soban/PIXSELL/Ilustracija
1/3
06.11.2023.
u 10:33

U Hrvatskoj je bilo zabilježeno 275 slučajeva hripavca u petak, no nakon vikenda epidemiolozi zbrajaju nove slučajeve pa bi ta brojka tijekom današnjeg dana mogla prijeći 300

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dvoje je djece zbog hripavca bilo zadržano na promatranju.

– Nisu imali teške kliničke slike, ali su zadržani na opservaciji iz razloga jer se u dojenačkoj dobi klinička slika u kratkom vremenu može pogoršati – rekao nam je prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece. 

Žestoki kašalj maloj djeci, naime, može uzrokovati prekid disanja, zbog čega je za tu dob hripavac najopasniji i stoga je ključno malu djecu cijepiti prema kalendaru cijepljenja. U Hrvatskoj je bilo zabilježeno 275 slučajeva hripavca u petak, no nakon vikenda epidemiolozi zbrajaju nove slučajeve pa bi ta brojka tokom današnjeg dana mogla prijeći 300. 

– Bilježimo širenje zaraze nakon nekih okupljanja školske djece u dalmatinskim županijama – rekla nam je dr. Iva Pem Novosel, epidemiologinja iz HZJZ-a. 

VEZANI ČLANCI:

Iako se pojedinačni uvezeni slučajevi hripavca bilježe svake godine, ova sezona značajno odskače po broju oboljelih. HZJZ-ovi podaci govore da je 2018. zabilježeno 128 slučajeva hripavca u Hrvatskoj, a 2019. bilo ih je 56. 

– Nekoliko godina hripavac nismo uopće viđali, ali takva je situacija i drugdje u svijetu, što je uobičajeno jer bolest se ciklički javlja svakih tri do pet godina – kaže prof. Tešović. Što se ostalih bolesti tiče, gripa zasad još nije krenula, već su najčešće razne viroze. COVID-19 također nije toliko izražen. 

– Nedavno smo na simpoziju pitali mikrobiologe koliko su u detektiranju COVID-19 učinkoviti antigenski testovi koji su dostupni u ljekarnama i odgovoreno nam je da dobro hvataju nove mutacije – rekla je dr. Pem Novosel. 

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema mnogo institucija koje se mogu time pohvaliti"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije