Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD 275 OBOLJELIH

Opasna bolest se i dalje ubrzano širi, Kaić: Oboljevaju svi, ali najugroženija su dojenčad

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o slučaju korona virusa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.11.2023.
u 22:28

Sad kad znamo da nam hripavac cirkulira u populaciji intenzivnije nego prijašnjih godina, osoba koja kašlje dulje vrijeme treba se javiti svom liječniku onda se napravi dijagnostika, poručio je Kaić

Više od 275 slučaja hripavca zabilježeno je u Hrvatskoj, a najviše je oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potvrdio je to epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić. Ova opasna zaraza proširila se u cijeloj Hrvatskoj, a više je slučajeva i u Zagrebu. Kako je pojasnio Kaić za RTL Danas, radi se o značajnom rastu jer je broj oboljelih u samo četiri dana porastao za 40-ak slučajeva. 

- Oboljevaju svi, ali najviše djeca predškolske i školske dobi. Kada se gleda cijela slika najviše oboljeva dojenčad. Oni su ujedno i najugroženija skupina. Dijete teško dođe do zraka, na trenutke prestaje i disati, a nakon kašlja, ako se zakomplicira, može nastati upala pluća i upala mozga, a ponekad nažalost i umre neko dijete - pojasnio je. 

Dodao je kako oboljela manja djeca imaju klasične simptome koji izgledaju kao prehlada, no razlikuje ga tzv. ''magareći kašalj'' kojim dijete jako teško i glasno uvlači zrak. 

- Kod starije djece i odraslih nisu tako karakteristični simptomi. Kod nekih prehlada može 2-3 tjedna trajati, ali se ne može prepoznati. Ali sad kad znamo da nam hripavac cirkulira u populaciji intenzivnije nego prijašnjih godina, osoba koja kašlje dulje vrijeme treba se javiti svom liječniku onda se napravi dijagnostika radi potrebe kako se zaštititi, a prvenstveno se cijepi - pojasnio je. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Satelitska snimka oluje Ciaran koja bijesni nad Europom

Ključne riječi

Komentara 22

ZI
ziva___istina
06:06 04.11.2023.

Jel ovo priprema za novo trovanje vakcinama?

MI
mikimouse12
06:52 04.11.2023.

Jel su previse sprica za ovo narucili, a prodali premalo pa morsju plasit roditelje?

KL
Klipan
01:57 04.11.2023.

Jasno, prica ide opet isto, bolest se brzo siri, lijeka nijema, ali je zato spasonosno cjepivo tu. Samo jos stozer nedostaje. Poznato?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije