Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE SLUČAJEVA ZABILJEŽENO

Kaić pozvao roditelje da cijepe djecu protiv hripavca: 'Mogu umrijeti od ove zaraze'

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o slučaju korona virusa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.10.2023.
u 14:37

Najveći problem zaraze hripavcem je što preboljenje ne pruža doživotnu zaštitu, zbog čega ga je nemoguće eliminirati, objasnio je Kaić

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HJZ-a, pozvao je roditelje da cijepe svoju djecu protiv hripavca jer ta zarazna bolest, kazao je, može biti i smrtonosna. Podsjetimo, više od 125 slučajeva zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u Mostaru je s hripavcem preminula i jedna dvomjesečna beba. Kaić je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 kazao kako je najniži cijepni obuhvat upravo u Dalmaciji, u zadnje vrijeme broj cijepljene djece pada i u Slavoniji. 

- Što se tiče hripavca kojeg sad ima, opet ga je najviše u splitsko-dalmatskoj županiji, ali ima ga i drugdje. Ima ga u Zagrebu, ima ga i u dubrovačko-neretvanskoj županiji, ima ga u primorsko-goranskoj županiji. Jer, pogotovo kod hripavca, kod njega se ne može postići kolektivnim imunitetom zaštita necijepljenih kao što se može kod ospica. Tako da mi očekujemo da će se taj hripavac još širiti po cijeloj Hrvatskoj - kazao je, dodajući kako je ta bolest najgora upravo u prvim godinama života.

- Dijete može stvarno i umrijeti od hripavca. A kasnije u starijoj, dječjoj i školskoj dobi, i u odrasloj dobi, to bude prilično nekarakteristično, nekarakteristična klinička slika - pojasnio je. 

Najveći problem ove zaraze je što preboljenje ne pruža doživotnu zaštitu, zbog čega ga je nemoguće eliminirati, objasnio je Kaić. Osim toga, mišljenja je kako će sigurno ponovno doći do epidemije ospica jer je zaraznost velika, a procijepljenost pada. 

POVEZANI ČLANCI:

- Hripavac je stalno prisutan u populaciji, ali se vrlo rijetko misli na njega i on se ne traži rutinski u dijagnostici. Kada se ciljano traži hripavac, može se naći. Tako da ga ima vjerojatno stalno među odraslima i starijom djecom, što nije nikakav problem uopće. Bitno je da su najmlađa djeca zaštićena cijepljenjem. Zato to cijepljenje mora biti na vrijeme, a ne odgađati - poručio je. 

>> VIDEO Stručnjak za kibernetičku sigurnost: Svi smo potencijalne žrtve kibernetičkih napada


 

Komentara 7

LO
Lolita3
17:42 28.10.2023.

Ovo je neka stara slika, nevjerojatno je koliko je posijedio, oronuo i ostario....a i bez toga mu više nitko ništa ne vjeruje, tako da je svaka njegova besjeda kontraefektivna.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
14:53 28.10.2023.

Anitvakserske mame na aparatima! Pitanje cijepljenja djece je vrlo jednostavno riješti. Zabrana jaslica i vrtića, a sve troškove liječenja takvih bolesti njihove djece ovršno naplatiti od pametnih roditelja.

SA
samader
20:46 28.10.2023.

Pitanje za medicinare..kako psihološki podnosite činjenicu da ste se pikali mrna cjepivom koje nanosi takvu štetu organizmu? Kako psiholški podnosite činjenicu da ste šutili i natjerivali ljude da uzmu taj otrov? E to me baš zanima. Kako možete pogledati sebii u oči? Nadam se samo da je plaća bila vrijedna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije