Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozvan HGSS

Dva je sata pas Max tragao za 77-godišnjim Baranjcem. Našao ga je uz kanal s nogama u vodi

osječki HGSS
Foto: HGSS
1/3
23.06.2016.
u 12:28

Uz kanal, živog, s nogama u vodi, u susjednoj Branjini spasioci su uz pomoć Maxa našli Baranjca koji je nestao iz Popovca

Da je nestao 77-godišnjak iz baranjskog Popovca, policiji je dojavljeno u nedjelju oko 10 sati. Tragali su za njim, ali bez uspjeha pa su sutradan oko 15 sati alarmirali i osječki HGSS. Ekipa je dva sata kasnije već bila na terenu, a dodatna dva sata trebala su da pas Max “pobjednički” zalaje. Nestali Baranjac sjedio je uz kanal, s nogama u vodi, u susjednoj Branjini.

– Bio je u polusvjesnom stanju, nekontaktibilan, dehidriran, jedva sam ga uspio pridobiti da popije malo vode. Odšetali smo se zajedno 200-tinjak metara do vozila Hitne pomoći – prepričao nam je Hrvoje Domazetović, vodič potražnog psa. Stariji Baranjac prehodao je nekoliko kilometara kroz polja, a kada više nije mogao, stao je. Živi sa suprugom, a oboje su krhka zdravlja.

Slijedi određeni miris

Sreća je za spasioce u ponedjeljak navečer bila neopisiva, to više što su lani pet dana u Bolmanu tragali za nestalim muškarcem, bez rezultata. Bio je, nažalost, u minskom polju pa mu je tijelo nađeno tek šest mjeseci poslije.

– Potražni pas ne slijedi određeni miris, već pretražuje teren lijevo-desno dok ne nanjuši miris čovjeka pa otrči vidjeti je li bespomoćan, odnosno leži li ili sjedi na tlu. Ako nestala osoba nije u njegovu sektoru, ne može ju naći – opisuje Hrvoje princip rada.

Max ima pet godina, a tri je godine ponosni vlasnik licencije za traganje za živima i mrtvima. Još kao mladi pas na obuci, tragao je za pokojnom Antonijom Bilić, a bio mu je to među prvim zadacima. Ukupno dva psa, belgijska ovčara, “rade” u HGSS-ovoj Stanici Osijek. Tridesetak je, inače, licenciranih potražnih pasa u redovima HGSS-a u cijeloj Hrvatskoj, a još ih se 20-ak priprema za terenski rad. Svi se oni okupe svakoga mjeseca na tri dana pa zajedno vježbaju. Troškovi obuke su veliki, no njihova je vrijednost u konačnici – neprocjenjiva.

Odlazak u mirovinu

U mirovinu psi odlaze, u prosjeku, s 9 do 11 godina.

– Često se ozljeđuju jer hodaju po teškim terenima, ruševinama, staklu. Karijeru najčešće okončaju zbog ozljeda – kaže naš sugovornik, rendžer u Kopačkom ritu. Potrage su težak i stresan posao i za spasioce i za vodiče pa im je sretan kraj, kao u ponedjeljak Branjini, najveća nagrada.

>>Na Biokovu pronašli ljudski kostur u vreći za spavanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije