Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Državno savezništvo preslikano u 16 županija

13.04.2009.
u 21:27

Optimizam kojim šef HDZ-a i premijer Ivo Sanader najavljuje uspjeh svoje stranke na lokalnim izborima u najvećoj se mjeri temelji ne preslikavanju strateškog savezništva HDZ-a, HSS-a i HSLS-a s državne razine na lokalnu. Sanader je to kazao i u blagdanskom razgovoru za Večernjakov Obzor, a da se ključna formula uspjeha skriva upravo u predizbornoj matematici, svjesni su i šefovi HSLS-a i HSS-a, Đurđa Adlešič i Josip Friščić. Nakon što su prije dva tjedna vlastitom nazočnošću na potpisivanju sisačko-moslavačke koalicije svojih stranaka željeli dati dodatnu energiju svojim ljudima na terenu, u utorak predsjednički trojac stiže na potpisivanje koalicije HDZ-HSS-HSLS za Krapinsko-zagorsku županiju.

Zagorje je šesnaesta županija u koju se, djelomice ili u cijelosti, preslikava strateško savezništvo s državne razine. Sedamnaesti će “preslik”, ali parcijalan, jer u savez stupaju samo HDZ i HSS, biti potpisan u četvrtak u Istarskoj županiji.

Ostale su otvorene još samo četiri županije, pri čemu se neslužbeno doznaje da je savez u Splitsko-dalmatinskoj načelno dogovoren. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji HSS će, po svemu sudeći, ući u koaliciju s HDZ-om jer jedino s tom strankom i pregovara. U tom bi slučaju bilo upitno samo to bi li na to pristao i najpoznatiji tamošnji političar Stipe Gabrić Jambo ili bi nakon ulaska HSS-a u savez s HDZ-om ostvario svoje najave o napuštanju stranke, osnovao neovisnu listu i okrenuo se SDP-u. Još traju pregovori o savezništvu u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije