Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA MINISTARA

Državna tajnica Gras u Beču: Frontex posebno zahvalio Hrvatskoj

Konferencija ministara unutarnjih poslova Europske unije u Beču
Foto: Snježana Herek
1/3
13.09.2018.
u 22:29

"Hrvatska se je uvijek zalagala i za provedbu sporazuma o readmisiji migranata, ali i prilagodbu viznih politika tih država regije sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a"

Prvi dan konferencije bio je posvećen jačanju sigurnosne suradnje na razini Europske unije s državama jugoistočne Europe, kao jednog od važnih zaključaka Europskog vijeća iz lipnja ove godine, posebno u dijelu koji se tiče migracija, dominantne teme u EU“, rekla je za Večernji list u četvrtak poslijepodne u Beču državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova RH Terezija Gras, sudionica dvodnevne konferencije ministara unutarnjih poslova Europske unije, koja se održava u sklopu austrijskog predsjedanja Vijećem EU-a. Konferencijom predsjeda trenutačni predsjedatelj Vijeća EU ministara unutarnjih poslova, austrijski ministar Herbert Kickl.

„Početak konferencije obilježilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i odgovarajućeg sporazuma o proširenju policijske suradnje između zemalja jugoistočne Europe i članica EU u provedbi odluka Prümske konvencije. Potom je uslijedila opširna rasprava na kojim je područjima moguće ojačati suradnju s državama jugoistočne Europe koje su od početka ove godine suočene s pojačanim migracijskim kretanjima. Svi smo se složili da su uska suradnja kao i sveobuhvatan pristup migracijama od ključne važnosti ako želimo onemogućiti daljnja nezakonita migracijska kretanja i zaštiti vanjske granice EU-a“, istaknula je Gras. Dodala je „kako je jačanje te suradnje važno kako za zemlje JI Europe u njihovom približavanju EU, tako i za EU kako bi ponovno normalno funkcionirao njen Schengenski prostor“.

„Hrvatska tek namjerava pristupiti Prümskoj konvenciji o policijskoj suradnji“, pojasnila je državna tajnica MUP-a RH.

„U raspravi o migracijama smo intervenirali i istaknuli stvari do kojih je Hrvatskoj osobito stalo. Hrvatska vidi svoju ulogu u provedbi zaključaka Europskog vijeća iz lipnja ove godine prije svega u učinkovitoj zaštiti vanjskih granica EU, u sprečavanju sekundarnih kretanja, sprečavanju povećanog broja ilegalnih prelazaka granica, ali isto tako i u daljnjoj suradnji s državama JI Europe“, rekla je Gras. Dodala je kako je Hrvatska i na sastancima s ministrima unutarnjih poslova regije uvijek isticala važnost jačanja njihovih policijskih kapaciteta, posebno za zaštitu vanjskih granica EU, ali i važnost jačanja sposobnosti registracije migranata i njihovog zbrinjavanja.

Foto: Snježana Herek

„Hrvatska se je uvijek zalagala i za provedbu sporazuma o readmisiji migranata, ali i prilagodbu viznih politika tih država regije sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a. To sam ponovila i u mom izlaganju te pohvalila  napredak ostvaren u pregovorima o zaključivanju statusnih sporazuma između država JI Europe i Frontexa, obzirom da će na taj način lakše biti premostiti razdoblje raspoređivanja pripadnika europske straže dok te države ne izgrade vlastite kapacitete“, napomenula je.
Istakla je kako je Hrvatska u posljednje vrijeme intenzivirala suradnju s Frontexom.

„Frontex nam je za to izrazio posebnu zahvalnost“, rekla je dodavši kako je jedan od Frontex-ovih zrakoplova protekla dva mjeseca bio stacioniran u zadarskoj zračnoj luci i da je pomagao nadzoru migracijskih kretanja duž morske i kopnene granice Hrvatske s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Na marginama konferenciji državna tajnica Terezija Gras imala je više bilateralnih razgovora, između ostalih sa slovačkom kolegicom i kolegama iz Francuske i  Crne Gore, bivšim austrijskim potkancelarom i aktualnim šefom Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike(ICMPC) Michaelom Spindeleggerom, čelnicima Frontexa itd.

Ministri unutarnjih poslova EU-a će se u nastavku konferencije u petak u Beču razgovarati s ministrima iz nekoliko afričkih zemalja o boljoj suradnji na području migracija i zaštite granica. 

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije