Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosta im migranata

'Stvorili smo etničku potklasu pa čak i Švedska skreće udesno'

Foto: REUTERS
1/3
11.09.2018.
u 08:51

'Ne postoji nikakva šansa da antiimigrantski nacionalisti budu na bilo koji način u sljedećoj vladi', napisao je Jon Henley, dopisnik Guardiana iz Stockholma

Na nedjeljnim izborima u Kraljevini Švedskoj stranke lijevog centra (socijaldemokrati, zeleni, ljevica) osvojile su 40,7 posto glasova, stranke desnog centra (umjereni konzervativci, centar, liberali i demokršćani) 40,3 posto glasova, a Švedski demokrati Jimmieja Åkessona (39) 17,6 posto glasova.

Premda se očekivalo da će Švedski demokrati, stranka protiv Europske unije i imigranata, osvojiti više glasova, pa čak postati i drugom strankom u Švedskoj, to se ipak nije dogodilo. Najviše glasova dobili su socijaldemokrati, 28,3 posto (što je manje za tri postotna poena u odnosu na izbore 2014. i najlošiji je rezultat socijaldemokrata u posljednjih sto godina), a drugi su umjereni konzervativci s 19,7 glasova.

“Nude podjelu i mržnju”

Premda se govori o napretku protueuropskih stranaka, ipak 82 posto Šveđana nije glasovalo za Švedske demokrate, već je svoje glasove dalo lijevom ili desnom centru.

“Ne postoji nikakva šansa da antiimigrantski nacionalisti budu na bilo koji način u sljedećoj vladi”, napisao je Jon Henley, dopisnik Guardiana iz Stockholma. List (i ne samo taj britanski) imao je i blog posvećen švedskim izborima, koji će sada biti zatvoren, što pokazuje koliko su europski mediji pažnje posvetili kretanju u švedskom društvu koje se smatralo najmirnijim.

Čelnik Socijaldemokratske stranke i dosadašnji premijer Stefan Löfven kaže kako Švedski demokrati “neće nikada moći ponuditi nešto što može pomoći društvu, već samo potpisuju podjelu i mržnju”.

Uspjeh stranke ‘protiv svega’

“Osnažili smo svoju ulogu i imat ćemo veći utjecaj u parlamentu”, izjavio je čelnik Švedskih demokrata Åkesson i dodao kako se s njime treba razgovarati da bi se na jednostavan način stvorila vlada koja će trajati četiri godine. Zapravo, od 349 parlamentarnih mjesta ta stranka koja je “protiv svega” ima 62, lijevi centar 144, a desni centar 143 mjesta.

Nitko nema potrebnu većinu od 175 glasova, ali će ili nastati manjinska vlada lijevog centra s vanjskom potporom desnog centra ili će se lijevi centar proširiti na desno.

U odnosu na prije desetak godina švedsko se društvo znatno izmijenilo. Čak 73 posto ispitanika Ipsosa smatra da švedsko društvo ide u krivom smjeru. I u Švedskoj dio građana nije zadovoljan zbog vala imigranata, a taj je problem godinama bio banaliziran.

– Stvorili smo etničku potklasu, nismo integrirali imigrante – kazao je u razgovoru za njemački Spiegel švedski ekonomist i publicist Tino Sanandaji (38), koji je kao dijete Kurda iz Iraka stigao u Švedsku.

Švedska je primila najviše migranata po stanovniku u valu 2015. – gotovo 50 posto više po stanovniku i od Njemačke

Švedska je tada primila 163.000 migranata i izbjeglica, odnosno njih 17 na tisuću stanovnika. Njemačka je tada primila milijun migranata i izbjeglica, odnosno 12 na tisuću stanovnika. Za usporedbu – da se Hrvatska ponašala kao Švedska u migrantskom valu 2015., primila bi 70.000 izbjeglica i migranata.

– Do 2015. u političkom centru javno kritiziranje migracija bilo je tabu. No opterećenje socijalnog sustava dramatično je poraslo, ponestalo je smještaja, mnogi Šveđani nisu se mogli s time nositi. To ih je gurnulo udesno i vlada je zatvorila vrata migrantima – kaže publicist Tino Sanandaji ističući kako su mnogi Šveđani iz srednje i gornje klase danas “politički korektni rasisti” koji s migrantima ne žele imati posla.
 

>> Švedska na biralištima: posljednje ankete predviđaju uspon ekstremne desnice

1/6
Ključne riječi

Komentara 39

LU
lupa
09:10 11.09.2018.

Vec i bjeze, jer im automobili gore. Ja sam bila ovo ljeto u Svedskoj i prije ni 10ak godina, drzava se strasno promijenila (na gore). Odlazak u velike gradove zaboravi, moras se drzati ruralnih djelova. Turistima u hotelu savjetuju daa po noci ne idu van (Goteborg), cak i intergrirani muslimani imaju problem (od poznanika brat je u Malmu, oni su iz Irana). Policija vec godinama ne rjesava probleme, vec ih ignorira. Ista stvar je i u Danskoj.

NE
Neonacionalist
09:15 11.09.2018.

Za oko 50 godina ako se nastave ovi procesi Švedska kakvu poznajemo postat će prošlost a Muslimani većinski i dominantni tako da će biti to vjerski i kulturno i rasno neka sasvim druga zemlja . Šveđani koji su pustili prevelikelik broj muslimanskih emigranata u svoju zemlju a koji se množe kao zvečevi i ne prihvačaju švedsku kulturu će ih demografski potuči , to je zapravo proces koji se već odvija a Šveđanima ne preostaje mnogo vremena da to zaustave , to je kao virus kada pustiš u organizam ako se na vrijeme ne zaustavi kada metastazira i proširi se onda je gotovo i ostaje samo čekati smrt a to je ono što čeka švedsku naciju , osobno smatram da je za Šveđane već kasno jer su liberali koji su ih do ovoga doveli već uključili emigrante u svoju glasačku mašineriju koja će samo sve više rasti . Oni Šveđani koji misle da će moči integrirati muslimane u svoje društvo su u debeloj zabludi a to će izgleda shvatiti kada im bude prekasno .

DO
dom7
09:25 11.09.2018.

U Zagrebu još uvijek možeš mirno šetati noći, za razliku od Malme, Goteborg...Gdje je sada sloboda? Kod nas ili kod njih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije