Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIJUMČARENJE 600 KG KOKAINA

Dokovich priznao i nagodio se na kaznu od 11 i pol godina zatvora

Operacija Familija
Foto: MUP
1/5
01.03.2021.
u 17:00

Cijela ta priča, prema optužnici, pomalo je filmska i nevjerojatna jer su putovanja privatnim zrakoplovima od Švicarske, Italije, Njemačke, Srbije pa sve do Kostarike, Urugvaja i Dominikanske Republike bila pokriće za trgovinu drogom

Michael Dokovich, prvooptuženi iz akcije La Familia, u kojoj se teretio da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je iz Južne Amerike u Europu prokrijumčarila oko 600 kilograma kokina, vrijednog oko 18 milijuna eura, odlučio je priznati krivnju, nagoditi se s USKOK-om te tako izbjeći suđenje. A temeljem tog priznanja i nagodbe, na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 i pol godina zatvora. U izrečenu kaznu uračunava mu se vrijeme koje je proveo u pritvorima, prvo u Švicarskoj u kojoj je uhićen 16. svibnja 2019. . Tamo je u pritvoru bio  do 28. studenog 2019., kada je izručen Hrvatskoj te je od tada u Remetincu. Osim toga od Dokovicha se oduzima i nepripadajuća imovinska korist od 9,6 milijuna kuna, koliko je smatra USKOK, zaradio na preprodaji kokaina.

Iako je riječ o presudi temeljem nagodbe, ova kazna spada u jednu od najviših koja je izrečena zbog zloporabe droga. Kako je maksimalna kazna za ovo djelo 15 godina zatvora, Dokovich je očito procijenio da mu je nagodba isplativija, tim više, što su ga istražitelji tajno pratili i prisluškivali duže vrijeme pa imaju popriličnu količinu čvrstih dokaza protiv njega i  ostatke njegove skupine. Osim njega još su optuženi Pero Šarac, češki državljanin Aleš Sokolik, Silvijo Beljević, Dražen Letić, Siniša Čuturić i njegova sestra Nevenka, koja je inače Dokovicheva nevjenčana supruga te Ivan Lešić, koji je radio kao policajac u Rovinju. Optužnica je podignuta u svibnju lani, a oni su se teretili da su  tijekom 2018. pa do svibnja 2019. zrakoplovima  dopremali kokain iz Južne Amerike u Europu.

Cijela ta priča, prema optužnici, pomalo je filmska i nevjerojatna jer su putovanja privatnim zrakoplovima od Švicarske, Italije, Njemačke, Srbije pa sve do Kostarike, Urugvaja i Dominikanske Republike bila pokriće za trgovinu drogom. Pri tome je Dokovich (62)  bio galantan, a njegova se galantnost mjerila u tisućama eura i kuna. Sve je to podrazumijevalo i luksuzni život, spavanje u  najskupljim hotelima,  "poslove" i "posliće" koji se  suradnicima plaćaju od par stotina pa i do nekoliko tisuća eura. Luksuzni automobili, lijepe žene, kriptirani mobiteli...Tako je Dokovich živio do uhićenja u Švicarskoj.

Svjedoci su ga opisivali kao šutljivog poslovnog čovjeka, a taj se crnogorski ugostitelj, koji se predstavljao kao hotelijer te vlasnik poduzeća za uvoz i izvoz povrća  zapravo primarno bavio trgovinom  – kokainom. Dokovich se koristio s više lažnih identiteta pa je  tako imao dokumente koji su glasili na imena Živka Jozića i Radovana Trzina, a za te lažne identitete pobrinuo se Lešić, koji je radio kao policajac. Osim što je mu je pomogao da pribavi lažne hrvatske dokumente, Lešić je za Dokovicha provjeravao i “sitnice” poput potraga i tjeralica, odnosno mogu li Dokovich te identiteti kojima se kori stio (Trzin i Jozić), doći u Hrvatsku bez opasnosti da budu uhićeni.

Međunarodna istraga koja se bavila Dokovichem i njegovim kompanjonima, trajala je više od godinu dana, a tijekom tog vremena, policije više zemalja su pažljivo tajno snimale, prisluškivale te pratile Dokovicha i ostale.  Zahvaljujući tome vrlo je vjerno rekonstruirano kako funkcionira međunarodna trgovina drogom, koja počinje na plantažama koke u Srednjoj i Južnoj Americi, a završava u zemljama EU.

 – Ptica dolazi za 10 dana u Urugvaj. Možeš u nju staviti bilo što želiš. Ja i MCC idemo s 200 i Pruge 200 i drugi s 200, 25% istog dana napuštaju tvoje ruke – kaže Dokovich jednom od svojih sugovornika početkom svibnja 2019.

U toj kriptiranoj komunikaciji, ptica je avion koji iz Urugvaja prenosi kokain, a Dokovicha malo pere panika jer mu je u ožujku zbog iznenadne kontrole aerodromske policije propao transport kokaina iz Paragvaja. On tu već počinje sumnjati da bi mogao biti u nekim problemima, što se čuje u tajno snimljenom razgovoru iz travnja 2019.

– Nikada prije nisam tebi ni GK rekao ništa o bilo kakvom gubitku jer je to moj problem, a ne tvoj. Nakon što sam dobio materijal, ja sam odgovoran, a ovaj ti put kažem da je posrijedi ozbiljan problem. No možeš biti siguran da ćemo to riješiti, samo sve to moram organizirati jer mi se cijeli svijet preokrenuo. Događa mi se ludo sranje i siguran sam 100 posto da se provodi istraga. Ako mi ne želiš vjerovati to je drugi problem... – kaže Dokovich svom sugovorniku u tom razgovoru.

Švicarskoj policiji, koja ga je uhitila u svibnju 2019. netom nakon što je iz Urugvaja dopremljeno 600 kila kokaina, detalje tog razgovora nije htio pojasniti. Mora se priznati da je Dokovich transport te droge fantastično zamislio. Naime, u Češkoj je preko Pavela Pika, protiv kojeg je istraga pokrenuta u Češkoj i Sokolika, unajmljivao avion marke Gulfstream. Kako su troškovi najma tog aviona bili astronomski – USKOK navodi da je Dokovich troškove za samo tri leta, a prema USKOK-u u inkriminirano vrijeme bilo ih je najmanje 20, platio oko 900.000 eura – Dokovich je ozbiljno razmišljao o kupovini takvog aviona, za što je već bio uplatio 1,1 milijun eura.

No dok nije imao svoj avion, ove prividne letove je pretvarao u komercijalne. Kako? Jednostavno. Spojio se s vlasnikom turističke agencije, koja je organizirala brzinska putovanja za bogataše koji su na razne svjetske destinacije išli kockati. Serkan Unverdi, inače turski državljani i vlasnik te agencije Dokovichu je pružio savršen paravan. Samo je trebalo naći dečke i cure koji su bili voljni za par stotina eura naknade i uz sve plaćene troškove putovanja glumiti da su bogataši te putovati od Nice do Paragvaja ili Urugvaja i natrag. Na daleka putovanja od najviše tri dana išlo se s ručnom prtljagom, no zato je u bunkeru aviona bilo 20 velikih kofera.

Kada su se lažni bogataši sa svojih kratkotrajnih putovanja iz Južne Amerike vraćali u Europu, u koferima je bio kokain. Upravo jedna takav transport zaplijenjen je u svibnju 2019. u Baselu. Koferi, njih 21, su iz aviona prebačeni u vozilo koje je pokupio Beljević.
Osim Dokovicha, krivnju su ranije priznali i neki drugi optuženici koji su također osuđeni temeljem sporazuma s USKOK-om, no na manje kazne no što je Dokoviceva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije